Почина забележителният български баритон от Плевен Асен Селимски

0
61
Асен Селимски

Късно снощи е починал забележителният български баритон от Плевен Асен Селимски – на 92-годишна възраст, информира неговата дъщеря Илиана Селимска. Поклонението ще е утре, 11 януари, в 12 ч., в църквата “Св. София” в столицата.

Асен Селимски е роден на 10 август 1930 година в Плевен – градът на големите оперните гласове Михаил Попов, Христо Бръмбаров, Катя Попова, Гена Димитрова. Прочутият оперен певец и педагог маестро Христо Бръмбаров, братовчед на баща му, го обучава в Консерваторията и го изгражда като завършен артист (завършва обучението си през 1956 г.).

Асен Селимски изгрява на сцената на Врачанската общинска опера (през 1955 г.) в ролята на Риголето в едноименната опера на Дж. Варди. Назначен е на работа в Русенската опера (пее там от 1956 г. до 1960 г.), където смело се хвърля в сериозения баритонов репертоар и бързо се превръща в любимец на публиката. След Риголето пее Жермон от “Травиата” на Верди, следват граф ди Луна от “Трубадур”, Белкоре от “Любовен елексир” на Доницети, Леско в “Манон” от Масне, Джек Ренс в “Момичето от Запад” на Пучини и др.

През 1959 г. играе Фигаро от “Севилският бръснар”, с която прави фурор, а малко по-късно е поканен и назначен в Софийска опера – на тази сцена отдава 25 години от творческия си път, след което е преподавател в Националната музикална академия и Нов български университет.

Забележителни са и ролите му като маркиз Поза от „Дон Карлос”, граф ди Луна, Ренато от „Бал с маски”, княз Елецки от „Дама Пика”, княз Игор от едноименната опера на Александър Бородин.

С коронната си роля на Фигаро Селимски печели първа награда от първото издание на Международния конкурс за млади оперни певци в София (1961 г.), а това му отваря вратите към големите европейски и световни сцени, но той избира да остане верен на българската публика. Сред звездните му роли е и Онегин от „Евгений Онегин” на Чайковски – в този образ той тримфира по световните сцени. Превъплъщава се в ролите от Риголето и маркиз Поза до Гулиелмо от „Така правят всички” на Моцарт и Тадео от „Италианката в Алжир” на Росини.

Създава и забележителни български образи, между които Нягул от „Албена” на Парашкев Хаджиев.

Удостоен е със званието народен артист през 1982 г.

Поклон пред светлата му памет!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here