Почетоха паметта на гениалния български актьор Георги Парцалев в родния му град Левски

0
1249
Парцалев

С поднасяне на цветя пред паметната плоча на гениалния български актьор Георги Парцалев в родния му град Левски представители на местната власт и граждани почетоха 95-тата годишнина от рождението му.

„Менят се времената, менят се и нравите, но неизменна остава обичта към добрия и щедър човек с отворена за смеха и сълзата душа – Георги Парцалев. Обичта към актьора с уникално присъствие в българската култура, иконата на българския хумор“, убедени са авторите на инициативата.

Големият комик се ражда на 16 юни 1925 г. в семейството на Веска и Иван Парцалеви, в тогавашното село Левски. Завършва гимназия в Плевен, а след това учи медицина в Софийския университет. Постепенно обаче открива, че има актьорски талант и през 1956 г. започва да играе в Сатиричния театър. Само две години по-късно идва и първата му роля в киното в известния наш филм „Любимец 13“.

Едни от филмите, с които ще бъде запомнен, са „Кит”, „Петимата от Моби Дик” (1970), „С деца на море” (1972), „Сиромашко лято” (1973), „Баща ми бояджията” (1974), „Два диоптъра далекогледство” (1976), „13-тата годеница на принца” (1987).

Незабравими роли на Георги Парцалев в театъра пък са в постановките “Михал Мишкоед”, “Големанов”, “Ревизор”, “Смъртта на Тарелкин”, „Чичовци“, „Баня“, „Суматоха“, „Обичате ли човешко?“ и др.

На 9 юни 2020 г. на книжния пазар излезе книгата „Хамлет от град Левски”, написана от журналиста Георги Тошев за гениалния актьор. На 18 юни от 18:30 часа в Сатиричния театър авторът ще представи заглавието, както и филма „Рицарят на смеха“ (Арто плюс). 

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here