Почетния знак на президента на Р България получи за 160-тата си годишнина плевенското ОУ „Васил Левски“

0
859

Почетния знак на президента на Р България Румен Радев получи по повод 160-тата си годишнина ОУ „Васил Левски“ в Плевен, информират от училището. Високата чест е оказана и за изпълнение на възрожденската му мисия да бъде просветно средище, както и за значимия му принос за образованието и укрепване на националното самосъзнание на поколения младежи и девойки.

„За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам по повод 160-годишнината на ОУ „Васил Левски“ — град Плевен, храм на знанието за десетки поколения жители на града. И днес то е достоен радетел на възрожденските традиции за възпитание на младите в дух на родолюбив. Поздравявам ръководството, преподавателите и членовете на Обществения съвет на училището за всеотдайността им за осигуряването на качествено обучение на неговите възпитаници. Уверен съм, че амбицията и професионализмът, с които всички Вие подхождате към образованието на всяко дете, са причина училището да бъде така ценено от жителите на гр. Плевен. Адмирирам създадените условия за изучаване на информационни технологии и роботика още в ранна детска възраст. Високите постижения на Вашите ученици, както на турнирите по природни науки, така и в спортни състезания доказват, че подготовката им съответства на високите стандарти на съвремието“, се казва в поздравителния адрес до училището.

Почетен знак на президента на Р България

Пожеланието към учениците е да овладяват света на науката с вдъхновение, винаги да отстояват българските ценности, втъкани в богатата история на град Плевен.

Основно училище „Васил Левски“ с директор Таня Тонева е едно от най-старите в страната. Създадено е с името Горноплевенско училище през 1860 г от родолюбиви българи. Условията за учебна работа били крайно тежки. Поместено в една стара сграда на ул. „Мара Гидик“, то събрало жадните за наука деца. Будни и ученолюбиви били и родителите, и децата, но техните учители със своите знания и дейност били достоен пример за малки и големи.

Истински апостол и учител бил Ради Иванов – Русчуклията – близък сподвижник на Васил Левски, той бил учител на деца и възрастни. Нощно време, яхнал кон, през ниви и ливади, отивал в Ловеч на срещи с Васил Левски или на тайни сбирки зовял старите, а сутрин рано в училището прибирал децата да ги учи на четмо и писмо, на родолюбие. По негово предложение старото Горноплевенско училище след Освобождението приема името на Апостола.

В периода 1896-1897 г. е построена нова сграда на училището с четири класни стаи. То се разширява, през 1954 г. към него е открит среден курс и така школото става основно. През 1962 г. е построена нова сграда с 21 класни стаи, три кабинета, 3 работилници, физкултурен салон и столова. Благоустроен и озеленен е и просторният училищен двор.

За значимостта на ОУ „Васил Левски“ в културния живот в Плевен говори и следният факт – през 60-те години на миналия век училището получава най-високото държавно отличие – орден „Кирил и Методий“ I степен. Негови възпитаници са световноизвестната оперна певица Катя Попова, създателят на парк „Кайлъка“ генерал Иван Винаров, а в по-ново време: поетът Георги Константинов, художникът Греди Асса, писателят и театрал Илко Иларионов, шампионът по шахмат Валентин Йотов, шампионът по гребане Юри Симеонов, световният шампион по бокс Детелин Далаклиев, синоптикът Христина Балинска и още много други лекари, учители, юристи, интелектуалци.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here