Плевенчанката Кръстина Кокорска ще блести в ролята на принцеса Фиона в мюзикъла „Шрек“ на сцената на Софийската опера

0
4082
Кръстина Кокорска - Криста

Плевенчанката Кръстина Кокорска ще блести в ролята на принцеса Фиона в премиерния мюзикъл „Шрек“ на сцената на Софийската опера и балет. Тя изгражда един от главните образи с впечатляващо пеене и завладяваща актьорска игра.

Дългоочакваната премиера на заглавието е на 14 февруари 2020 г от 19 часа. В голямата музикална комедия, както я нарича режисьорът Уест Хайлър от САЩ, участват 35 актьори, балет, оркестър, голям технически персонал. Използвани са и много впечатляващи кукли, декорите са внушителни, а костюмите са създадени от екип от над 25 души. Постановката е създадена по анимационния филм на Dreamworks и книгата на Уилям Стейг, либретото и стиховете са на Дейвид-Линдзи Абер, а музиката е на Джанин Тезори, която се включва в репетиционния период от Ню Йорк.

Главните роли имат двоен състав: Шрек – Константин Икономов и Атанас Йонков, Фиона – Кръстина Кокорска и Весела Делчева, Магарето – Боян Арсов и Цветелин Павлов.

„Най-красивото послание на това заглавие е, че не бива да съдиш за хората по външния им вид, да си правиш изводи, без да си ги опознал. Ролята ми е голямо предизвикателство, защото героинята ми е много цветна. Тя е принцеса, която е прокълната от зла вещица всяка вечер да се превръща в чудовище, а всяка сутрин да става отново красива принцеса. Много се радвам, че ще мога да се разгърна в този образ. Освен това е много забавно, защото има доста смешни ситуации. Фиона е нещо абсолютно различно от това, което хората са приели като представа за принцеса“, споделя Кръстина Кокорска.

За разлика от филма „Шрек“, в мюзикъла персонажът й е много по-силно застъпен – Фиона има четири солови песни, актьорски също е много по-разгърната. „Много искам да се справя добре с ролята, да вляза под кожата на персонажа си. За това ми помагат много режисьорът Уест Хайлър и моите прекрасни колеги, с които имам щастието да работя. Всички много си помагаме и се радвам, че се чувствам на мястото си“, коментира още тя.  

Режисьорът Уест Хайлър изрази в публичното пространство възхищението си от двете изпълнителки на ролята на Фиона: „Аз съм възхитен от Фиона, в чиято роля влизат Весела Делчева и Кристина Кокорска. Имат изключителни гласове, истинско удоволствие е да ги слушаш! В този мюзикъл Фиона е главен герой, също като Шрек.“

Кръстина Кокорска, по-известна като Криста, е българска поп, R&B и джаз певица. Родена и израсла в семейство на музиканти, тя започва уроци по пиано, солфеж и цигулка на 6-годишна възраст, а по-късно развива певческите си умения и завършва с отличие Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен – специалност народно пеене. Продължава в Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“, където завършва поп и джаз пеене в класа на Стефка Оникян.

От 2008 г. Криста се занимава професионално с музика, като част от лейбъла за нова българска музика на Мария Илиева “Стерео стая”. Печели много награди от престижни фестивали, а песента й „Това, което искаш“ стига чак в MTV, заемайки второ място в „World Chart Express“! В началото на 2013 г. Криста представя България на фестивала „Евросоник” в Грьонинген, Холандия. Това бе специалната награда от радиоконкурса „Златна пролет”, която спечели с песента „Част от мен”. Музиката и текстът са на младата Рейчъл Роу.

Тя участва в множество музикални и театрални проекти, била е и беквокал в музикални проекти на джазпевицата Камелия Тодорова. Работи с актьора Камен Донев и участва в спектаклите му „Възгледите на един учител за народното творчество”, „Възгледите на един учител за всеобщата просвета”, „Възгледите на един учител за сватбите”, „Оркестърчи”, „Тъжни песни”, „Песни на учителя”. Чаровната плевенчанка озвучава на български едни от най-хитовите телевизионни и кино продукции. Получава първата си роля на голям екран във филма на Dream Works „Тролчета”. Гласът й може да бъде разпознат също и във филмите „Монстър Хай Бу Йорк”, „Нексо Рицари”, „София Първа”, „Смелата Ваяна”,  „Балерина”, „Ледена епоха” и др.

Тя е сред вокалните педагози на участниците в телевизионния формат „Гласът на България“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here