Плевенското читалище „Извор – 1959″ алармира за необходимостта от спешен основен ремонт на покрива на сградата

0
1243
Читалище

С писмо до председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев настоятелството на НЧ „Извор 1959″ в града заявява искане в Бюджет 2020 на Общината да бъдат предвидени средства за ремонт на покрива на читалищната сграда, информират от местния парламент. Причината е лошо състояние на конструкцията, което според настоятелството налага предприемане на съответните спешни мерки.

„Всяка година със собствени средства се извършват частични ремонти на покрива на сградата на НЧ „Извор 1959″, която е общинска собственост. Но резултатите като цяло са незадоволителни. Специалисти от Община Плевен и строителни фирми, направили оглед на покрива, заключиха, че той се нуждае от неотложен основен ремонт“, се посочва още в писмото. От настоятелството припомнят, че сградата на читалището е построена през 1959 г. и от дългогодишната експлоатация значителна част от покривните елементи са деформирани и счупени. Това е причина за периодични наводнения, загниване на дървената конструкция, падане на мазилка от таваните, надигане на паркета и унищожаване на читалищно имущество.

„Обшивките от поцинкованата ламарина, водосточните тръби и улуци също са силно корозирани, като части от тях дори липсват. При по-силни валежи се наводнява и електрическата инсталация и така се създава опасност от предизвикване на пожар. Всички гореизложени факти налагат неотложен ремонт на покрива на читалището. Ако не се предприемат съответните спешни мерки, може да се стигне и до сериозно увреждане на сградата“, информират от читалището. И добавят, че служители на отдел „Строителство“ при Община Плевен са извършили оглед на покривната конструкция и са установили неотложната нужда от ремонт. Изготвената количествено-стойностна сметка е за 33 365,86 лв., която е приложена към преписката, внесена до местния парламент.

Писмото от читалище „Извор 1959″ ще бъде разгледано този месец в три от постоянните комисии в Общинския съвет: ПК по „Бюджет и финансова политика”, ПК по „Общинска собственост и инвестиционна политика“ и ПК по „Образователна политика и читалищна дейност“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here