Плевенското Арт студио “Стъклена светлина” създаде красивите витражи на изграждащия се с дарения храм в Казанлък по инициатива на Карбовски

0
251
Храм “Събор на Свети Архангели” - Казанлък

Плевенското Арт студио “Стъклена светлина” създаде красивите витражи на изграждащия се с дарения храм “Събор на Свети Архангели” в Казанлък, в местността Тюлбето. Инициатор на благородното начинание е журналистът Мартин Карбовски.

“Прозорците на храма са 6 – с още толкова арки, и за тяхното остъкляване беше необходимо да се изработят общо 18 витражни пана в стъклопакет за сравнително кратък срок. Проектът на витражите е съобразен с изискванията на поръчителя и е съгласуван с него, а използваната техника за изработка е в стил “Тифани”. Застъпените елементите са основните християнски символи – кръста, като символ на човешкото изкупление, и Светото писание – Библията”, поясни за “Духът на Плевен” Стефан Стефанов, чийто занаят е рисуване и гравиране на стъкло. Той е член на Регионалната занаятчийска камара – Плевен.

“Храмовата декорация не е просто украса, а трябва и да е носител на християнски послания, които действат не само директно, но и подсъзнателно. Използваните цветни стъкла са прозрачни с различна текстура, в светли тонове с цел пропускане на максимално количество светлина в духовната обител”, допълни той.

Краткият срок за изработка на всички витражи и специфичната социална насоченост на проекта мотивира екипа на Арт студио “Стъклена светлина” да не пести сили и за 38 дни поръчката е изпълнена. Създателите на красивите витражи влагат цялата си енергия, професионализъм и любов в работата, а крайният резултат ги прави много щастливи.

Журналистът Мартин Карбовски също не крие радостта си от прекрасното изпълнение на витражите. “Великолепни са нещата, които се правят в България! Заради тая красота се лишихме от старите стъклопакети, но става разкошно”, възклицава той.

Преди два дни е поставена и първата икона на фронталната фасада на храма. Очаква се да започне проектът по зографисването му.

“Благодарим на всички, които ни помагат! Вижда се краят на строежа и началото на един нов храм! Има радости, недефинирани от бита и материята, нали?!”, пита риторично Карбовски.

Стефан Стефанов
Таня Стефанова
Вече е поставена и първата икона на храма.

Снимки: Мартин Карбовски и Арт студио “Стъклена светлина”

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here