Цветни литографии на Виолета Гривишка – Танева показва в Международния ден на жената Художествена галерия “Илия Бешков”

0
84
Виолета Гривишка - Танева

Седем цветни литографии на Виолета Гривишка – Танева показва в Международния ден на жената – 8 март, Художествена галерия “Илия Бешков” – Плевен. Творбите са от графичния цикъл “Богомили” и са част от фонда на галерията.

Виолета Гривишка е родена на 19 октомври 1937 г. в Плевен. Завършва специалност „Графика“ при проф. Ефтим Томов през 1962 г. Работи в областта на графиката, живописта и сценографията. През периода 1962 – 1964 година се занимава с илюстрацията и оформления на книги и списания. От 1964 г. се изявява като художник сценограф в Плевенския драматичен театър и оттук започва творческата й връзка с различни театри в страната – с Централния куклен театър и Театър 199 в София, Бургаския драматичен театър, Театъра в Ботевград и др. Участва с графики в общите художествени изложби от 1965 г. и в много представителни изложби на българското изкуство в страната и чужбина – Париж, Сао Пауло, Берлин, Дания, Швеция, Норвегия, Гърция и др.

Изследователите на творчеството й коментирата, че мисловното начало е отличителен белег за авторката. През годините Виолета Гривишка – Танева изобразява теми от митологията и християнството, докосва се до притчи и легенди, като ги претворява с една модерна графична изразителност, с различни графични техники и материали, с точно обрисуван и чист детайл.

Виолета Гривишка - Танева

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here