Плевенският творец Венцислав Василев подреди въздействаща изложба скулптура в софийската галерия „Минерва“

0
1121
Венцислав Василев
"Двама"

Плевенският творец Венцислав Василев подреди въздействаща изложба скулптура в софийската галерия „Минерва“ (ул. „Гурко“ 1, Grand Hotel Sofia), след като получи персонална покана от мениджъра на артпространството. Експозицията беше открита с вернисаж на 11 март и може да бъде посетена до 13 април 2021 г.

В първата си самостоятелна изява за годината доказаният творец се представя с най-новите си работи. Две от тях – „Фигура“ и „Момиче I“, са изваяни от македонски мрамор, който може да съперничи по качества на прочутия карарски мрамор, избран от гениалния Микеланджело Буонароти за изработката на шедьовъра му Давид, поясни за „Духът на Плевен“ Василев. Плевенчанинът показва и забележителна творба от врачански камък – „Момиче II“, а останалите не по-малко впечатляващи произведения са решени в бронз и месинг. Прекрасно са разработени темите за Орфей и Евридика и за прераждането, към които авторът се връща многократно в творчеството си. Анималистичната тема е представена от интересни изображения на бик, под чието влияние е 2021 година според китайския зодиак, петел, козел, конска глава и др. Много оригинално е пресъздадена духовната и физическа близост между мъж и жена в скулптурата „Двама“.

Момиче І“

Тази самостоятелната изложба е 32-ра за Венцислав Василев. Той е от творците, които не чакат музата да ги посети, за да създадат свое произведение, а работи ежедневно, защото вярва, че стремежът към съвършенство, който движи напред хората на изкуството, се материализира чрез непрестанни усилия. Именно те водят до постижения, които оставят светла диря в творческата му биография. А тя е наситена с възхитителни творби. Сред последните му творения е бюст-паметник на Васил Левски, който се издига до сградата на общинската администрация в Шабла и радва както жителите на града, така и неговите гости.

Фигура“

В тази патриотична линия в творчеството на плевенския скулптор се вписват и барелефите на великите Ботев, Вазов и Левски, които са заели своите почетни места върху фасадата на НУ „Христо Ботев“ в Плевен. Възхищение буди и пластичното изображение на Св. Антоний в едноименния параклис в град Троян, както и останалите му живописни и скулптурни творби. Посланията на произведенията му достигат до многобройни почитатели, а поканите за изяви не намаляват дори в трудното време на пандемия, което засегна много творци.

Орфей І
Орфей ІІ“

Преди няколко години Венцислав Василев  е единственият представител на България на 23-я Международен скулптурен симпозиум в гр. Мьоне, Франция, в който е поканен да участва след представяне на автобиография и оценка на негова творба. Престижна е и тримесечната му творческа работа в ателие в Мюнхен, Германия, в което е поканен от организаторите да създава модерна живопис. На финала на престоя си там подрежда самостоятелна изложба, която жъне успех.  

Момиче ІІ“

Биография

Венцислав Василев е роден на 19 май 1959 г. В периода 1975-1978 г. учи в Художествената гимназия за изящни изкуства в София. Работи в областта на живописта и скулптурата. Негови творби са включвани в представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница. Живее и твори в Плевен. Участва редовно във всички общи градски и регионални изложби от 1981 г.

„Конска глава“, „Двама“
„Бик
Козел“
Венцислав Василев
„Конска глава“
Св. Антоний
Венцислав Василев

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here