Плевенският Северняшки ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” представи България в “Дни на балканската култура и изкуство“ в Охрид  

0
68
Северняшки ансамбъл

„Блестящо представяне, нестихващи аплодисменти, високо ниво на професионализъм!” – такива са отзивите на публиката и участниците за представянето на Северняшкия ансамбъл за народни песни танци „Иван Вълев“ – Плевен, в 63-ото издание на фестивала “Дни на балканската култура и изкуство“, който се проведе в гр. Охрид, Република Северна Македония. Плевенчани под ръководството на директора на ансамбъла Данаил Цолов, представиха страната ни на престижния форум в югозападната ни съседка по покана на охридския Център за култура „Григор Пърличев“. Участието се осъществи с подкрепата на Община Плевен. В Македония съставът ни бе придружен и от Димо Дешев – председател на Постоянната комисия по култура в Общински съвет – Плевен.

„Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ се представи на сцената в Охрид по най-невероятния начин. След първите две вечери, по покана на посланика на Р. България в Република Северна Македония – Негово Превъзходителство г-н Ангел Ангелов, и на г-жа Антония Велева – директор на Българския културно-информационен център в Скопие, ансамбълът ни взе участие и във втори престижен фестивал, провеждащ се по това време в Охрид. Той бе организиран от Сдружението за култура и изкуство „Арт Вивенди” – Охрид, Българското посолство и Българския културно-информационен център в Скопие. Събитието бе част от мащабния проект „Разпознаване на общи особености на нематериалното културно наследство на Балканите“, който цели чрез работилници, концертни изпълнения и симпозиуми да покаже различни сегменти от нематериалното културно наследство на Балканите. На сцената излязоха фолклорни състави от Скопие, Охрид, Битоля, Кичево, фолклорен ансамбъл от Оризари, от Корча в Албания и др. Честта да представят България имаха Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен и представители на читалище „Братство“ – гр. Кюстендил. За отличната си изява плевенчани получиха от Н. Пр. посланик Ангелов думи на благодарност и специален почетен плакет. На представянето им присъстваха и генералният консул на България в Битоля Николай Димитров, заместник-кметът на Община Охрид г-жа Ана Крстеска, директорът на Културния център в Скопие и народните представители г-н Тошко Йорданов и г-жа Христинка Иванова“, разказа Димо Дешев. И допълни: „Представянето на Северняшкия ансамбъл предизвика нестихващи аплодисменти и суперлативи! Чрез силата на изкуството в Охрид ние показахме как можем да градим мостове, а не стени помежду си“.

Снимки: Димо Дешев

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here