Плевенският Общински съвет се събира за тържествено заседание на празничния 15 май

0
45
Почетен знак - Плевен

Плевенският Общински съвет ще се събере за тържествено заседание в празничния за града 15 май. Дневният ред на сесията, свикана от председателя на местния парламент доц. д-р Иван Малкодански, е в две точки: 

  • Връчване на званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ на професионалния боксьор Йосиф Панов;
  • Връчване на Почетния знак на Община Плевен на Станчо Станчев (посмъртно) за значими постижения в областта на науката и образованието.

Тържествената сесия ще започне в 10 ч. в Актовата зала на Общината (пл. „Възраждане“ № 2). След това общинските съветници и гостите на заседанието ще присъстват на празничния ритуал на пл. „Възраждане“.

С Решение № 166 от 25 април 2024 г. Общински съвет – Плевен удостоява Йосиф Панов със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“. Боксьорът е роден на 14.04.1996 г., възпитаник е на Спортното училище „Георги Бенковски“ – Плевен. Започва кариерата си в аматьорския бокс през 2008 г., където е златен медалист от Републикански шампионат и носител на бронзово отличие от Европейско първенство в Унгария. Представя България на Световното първенство по бокс в Казахстан през 2013 г., като същата година печели и приза за най-добър боксьор на страната ни. Шампион е на България за 2018 г., интернационален шампион е през 2021 г. и световен шампион през 2023 г.

Името на Станчо Станчев се свързва с неговия изключителен принос в обучението на квалифицирани кадри за селското стопанство и хранителната промишленост и обществена дейност. Завършил е Агрономическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1950 г., като първенец на випуска. Започва работа като учител и създава първия училищен кръжок по пчеларство в страната, автор е и на над 60 публикации на тема пчеларство. От есента на 1960 г. Станчо Станчев е част от екипа на Лозаро-винарския техникум в Плевен – ръководи научно звено по винарство, отговаря за работата на училищната изба, извършва и научно-изследователска дейност. За успехите си през годините е получил редица отличия. Станчо Станчев е първият почетен член на Областния пчеларски съюз. Днес пчеларският съюз носи неговото име.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here