Плевенският художник Иван Велчев – Йово открива изложба живопис в Добрич

0
234

Плевенският художник Иван Велчев -Йово, ще открие изложба живопис в Художествена галерия – Добрич (ул. „България“ 14). Събитието е на 5 октомври 2023 г. (четвъртък), от 17:30 ч. В са включени 32 творби от различни периоди, представящи яркия и разпознаваем живописен почерк на автора.

Иван Велчев – Йово, е роден през 1949 г. в Плевен. През 1968 г. завършва Музикалното училище в града, а през 1974 г. – училище за художествени занаяти в София. От 1975 г. участва в редица общи и групови изложби в страната и чужбина, международни симпозиуми и биеналета в България, Австрия, Швейцария, Германия, Унгария, Полша, Гърция.

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби в България, Белгия, Германия, Словакия, Полша, Унгария. Удостоен е с много национални и международни награди за живопис. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градскахудожествена галерия и художествени галерии в страната, както и на частни колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Финландия, Франция, Испания, Италия.

Творческите му търсения и изяви са в различни направления – рисунка, графичен дизайн, живопис, графика, колаж, фотография. Въздействащите творби на Иван Велчев – Йово са познати на добричката публика от участието му в пленер „Хартия и цвят“ 2021 в Художествена галерия – Добрич.

Дълги години е част от екипа на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен.Член е на Съюза на българските художници от 1991 г. Живее и работи в Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here