Плевенският ДКТ „Иван Радоев“ се представя на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ с „Ученикът на смъртта“

0
316
Ученикът на смъртта - Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“

Плевенският Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ ще участва в конкурсната програма на 12-ото издание на Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ с кукления си спектакъл „Ученикът на смъртта“, чиято премиера плевенчани имаха удоволствието да видят през април тази година. Постановката е по полска народна приказка, режисьор и автор на адаптацията е Денис Симеонов, сценографията, куклите и костюмите са на Ваня Плачкова, а композитор е Милен Апостолов. Участват актьорите Иван-Александър Дойчев, Валентин Василев, Ива Николова, Елица Анева и Марияна Петрова.

Спектакълът ще се играе на 24 септември от 18 часа в Държавния куклен театър в Стара Загора, където се провежда театралният фестивал „Пиеро“ от 24 до 29 септември.

„Ученикът на смъртта“ поднася новаторски режисьорски решения, силна актьорска игра, оригинална сценография, интересна музика и общочовешки послания. Актьорите се справят блестящо и със сложната задача да се качват многократно на специални скелета, от които ръководят своите куклени герои. По думите на режисьора до момента в България не е използван толкова дълъг твърд водач за марионетките, които са и с необичайно големи размери. При изработката им е използвана смес с дървени стърготини, която съхне в калъпи. Тази технология е на повече от 400 години и е преоткрита от авторката на костюмите и куклите Ваня Плачкова.

Кукленият спектакъл „Ученикът на Смъртта“ е за деца над 12-годишна възраст, но представлява интерес и за възрастни, тъй като носи общочовешки послания, а целият подход към реализацията му е много оригинален и експериментален. Постановката разгръща темата за стремежа към слава, величие и богатства и колко незначителни са човешките дребни амбиции и желания в сравнение със силите, управляващи Вселената. Главният герой – Бартек, е роден в малко селце и живее бедно, но мечтае за нов живот, слава, величие и приключения. Прекомерната му амбиция го води до среща със Смъртта, която му предлага да го направи богат и известен лекар.

Как се развива и приключва тази любопитна история, зрителите в Стара Загора ще научат на 24 септември.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here