Плевенските художници Огнян Кузманов и Милена Костуркова откриват паралелни камерни изложби живопис в Козлодуй

0
447
Изложба Огнян Кузманов

Артистичното семейство Огнян Кузманов и Милена Костуркова ще открият паралелни камерни изложби живопис в “Дом на енергетика” в град Козлодуй. Артсъбитието ще е на 5 декември, като експозициите на плевенските автори ще могат да бъдат посетени до 23 декември 2022 г.

Огнян Кузманов се представя пред публика с изложбата “Нюанси на времето II”, която включва абстрактни творби в утвърдения му и разпознаваем стил. Платната разказват в цветове и форми за случващото се в душите на творците във време на глобална динамика и смут, на войни и несигурност за утрешния ден. Атмосферата, която създават произведенията, всъщност е спасителен остров – както за хората на изкуството, така и за публиката.

Изложбата утвърждава красотата, хармонията, любовта, споделянето, подкрепата и вдъхновението като безценни прояви на човека. Тя вълнува с впечатляващата си колористика, недоизказаността в платната и вечните въпроси, които са актуални за всеки. Картините изразяват потребността на твореца да търси и открива стойностното, вечното и оживотворяващото, за да вдъхва надежда, да носи радост и вяра, че утре ще е по-добре от днес.

Изложбата “Нюанси на времето II” е продължение на експозиция “Нюанси на времето”, реализирана след спечелен проект по програма „Творчески инициативи“ за подкрепа на независими артисти от различни сфери на изкуството на Национален фонд „Култура“ при Министерството на културата. Медиен партньор на проекта е информационният сайт за изкуство и култура „Духът на Плевен“.

„Нюанси на времето“ разказа в цветове и форми за случващото се в душите на творците по време на социалната изолация, наложена заради пандемията от коронавирус. За хората на изкуството, особено за свободните артисти, неочакваните изпитания донесоха много трусове. В тези драматични месеци най-важната комуникация за тях – тази с публиката, беше преустановена, а това провокира множество страхове, депресивни състояния и огромни финансови трудности за не малко от тях.

Платната на Огнян Кузманов в тази експозиция запечатаха реалността като хроника на времето, но с огледален смисъл. Затова те не носят мрачни настроения, а внушават, че и в най-тежките моменти от живота има надежда, светлина, вяра. И както годишните сезони се сменят, така и събитията в човешкия живот са белязани от възходи и падения, беше посланието на първата изложба, което прелива и в предстоящата. Първата експозиция беше представена в няколко градове на България, включително в Плевен, а втората изложба след Козлодуй ще гостува в Плевен в началото на 2023 г. и в Двореца в Балчик през пролетта.

В своите вълнуващи срещи с публиката “Нюанси на времето II” ще бъде съпътствана от изложбата “Есенни трепети” на художничката Милена Костуркова. В творбите си авторката представя своята визия за един от най-красивите сезони – есента. Леко меланхолична, многолика и романтична, есента в платната й е с приказни багри и необятна емоционалност. Нежна и топла, като душевността на своята създателка, природата е одухотворена и осезаема.

Пейзажите са създадени специално за тази експозиция и са вдъхновени от реални природни гледки, включително от плевенския парк “Кайлъка”. Възхитителни гори, загадъчни горски пътеки и реки мамят зрителя да тръгне на въображаема разходка из тези приказни кътчета на България, да вземе шепа чиста радост от преживяното, да помечтае и да се усмихне. А какво по-хубаво от това? Нали изкуството е онзи прекрасен свят, който лекува душите, носи смисъл, припомня ни кои сме, от къде идваме и накъде отиваме, за да сме по-добри и по-осъзнати всеки следващ миг.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here