Плевенските актьори Мариан Дулчев и Мариела Богданова са с номинации за наградата „Сивина“ за дебют в кукленото изкуство

0
331

Плевенските актьори Мариан Дулчев и Мариела Богданова са с номинации за наградата „Сивина“ за дебют в кукленото изкуство. Мариан е номиниран за ролите му на Продавач и Змей, а Мариела за превъплъщенията й в Детето и Сам в постановката „Лакомият змей“ на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен.

Наградата „Сивина“ отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международният съюз на куклените дейци „АКТ – Унима“ – България. Инициативата е подкрепена от Съюз на артистите в България. Отличията се връчват на Международния ден на кукления театър – 21 март.

Наградата е учредена през 2009 г. на името на Сивина Сивинова, която е една от най-ярките млади актриси на Столичния куклен театър. Името на наградата е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. „Сивина” е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години играят в страната и чужбина, очаровайки зрителите с таланта си.

Отличието е диплом, статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра „Метаморфози“, както и финансов стимул. Пластиката е изработена от Васко Бърдаров.

Идеята за наградата е на доц. Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here