Плевен отпразнува тържествено Трети март

0
78
Трети март

Стотици плевенчани и гости на града сведоха глави днес пред подвига на загиналите за Освобождението на България от турско робство. На тържествения ритуал по повод Националния празник 3 март присъстваха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и неговите заместници, народни представители от 49-ото Народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, областният управител Виолета Иеремиева и заместниците й, председателят на Общински съвет – Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, общински съветници, бивши кметове, военнослужещи, граждани. Началникът на щаба на Пето бригадно командване полк. Пламен Маринов прие почетния караул. Ритуалът започна с издигане на националното знаме и панихида в памет на загиналите, отслужена от свещеници от православните храмове в града.  Събитието се състоя на централния площад „Възраждане” в Плевен.      

В словото си кметът д-р Христов припомни, че в мрачните години на робството безброй просветители, духовници и революционери не само възродиха вярата, родолюбието и гордостта на народа ни, а запалиха и искрата на бунта. Удавеното в кръв Априлско въстание отекна по света като мощен вик за правото на независим и достоен живот. „В героичен поход за избавлението на предците ни потеглиха хиляди български опълченци и воини. Мнозина от тях останаха завинаги в нашата земя, а тяхната саможертва продължава да бъде пример за храброст и доблест, увековечена в стотиците паметници, издигнати от признателните потомци. Редутите край Телиш, Гривица и Плевен, Мъртвата долина още пазят спомена за най-драматичните сражения в тази война, откъдето изгря Свободата на България! В съвременния свят на предизвикателства и военни конфликти живата памет за миналото все по-силно ни напомня колко висока е цената на мира и свободата и колко важно е да ги съхраним. Дължим го на всички, отдали живота си за тези най-висши човешки ценности! И на бъдещето! Дълбок поклон пред героите на Плевен и България!“, се обърна към присъстващите д-р Христов.

Паметта на героите беше почетена с минута мълчание. Пред Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец” бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите.  

По повод националния празник в ДКТ „Иван Радоев“ се състоя концертът „Живи корени“ с участието на Симфониета – Враца и ДФА „Филип Кутев“ с композитор и диригент Георги Андреев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here