Плевенската художничка Майя Ананиева е избрана да бъде куратор за България на Международната изложба „Здраве 2023“ – Иран

0
289
Майя Ананиева

Майя Ананиева – ръководител на Артшкола „Колорит“, е избрана за куратор за България на Международната изложба, представяща наградените 40 детски рисунки от 9-я Международния конкурс „Здраве 2023“ – Иран. В престижния артфорум участваха 500 автори от 20 държави. Високата чест, оказана на плевенската художничка, е в резултат на огромния успех на Артшкола „Колорит“ на конкурса в Иран: международното жури присъди най-високото отличие „Златен трофей“ и шест Златни медала на млади творци от Школата.

Децата победители получиха официална покана за участие в тържествената церемония по награждаването, което ще се състои на 8 ноември в Ереван, Армения. Церемонията ще бъде част от програмата на 9-тия Международен фестивал на картините за педиатрични пациенти. Всяка година Фестивалът и церемонията по връчването на наградите се провежда в различни държави и континенти. Наградените творби ще бъдат представени в поредица изложби в детски педиатрични клиники в различни страни по света под девиза „Помогнете на здравето с изкуство, за да дадете усмивка на всяко туптящо сърце“.

Международният конкурс и Фестивалът се организират от лекари педиатри от цял свят, обединени в групата „Здраве и изкуство“ в Иран. Те работят за благородната кауза да поддържат психичното здраве на болни деца чрез силата на изуството.

“За мен е чест да представя Международната изложба по време на откриването на новия творчески сезон на Артшкола “Колорит” в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен на 7 ноември. По-късно тази експозиция ще бъде показана в педиатрични клиники в Плевен и страната. Това е изключително висока оценка за мен като артпедагог и затвърждава лидерската позиция на Артшкола „Колорит“ – Плевен, на световната сцена на детското изобразително изкуство”, коментира Майя Ананиева.

Колорит
Международното жури присъди най-високата награда „Златен трофей“ и Златен медал на шестгодишната Гергана Росенова за живописната й творба „Лекарите са като ангели“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here