Плевенската филхармония отчита успешна 2021 година и стартира мащабни и интересни проекти през 2022 г

0
740
Любомир Дяковски
Любомир Дяковски, снимка: архив "Духът на Плевен"

Много успешна 2021 година за Плевенската филхармония отчете на пресконференция нейният директор Любомир Дяковски. През изтеклата календарна година са изнесени 66 концерта, от които 23 в Плевен и 43 в страната, като спрямо 2020 г. е отбелязан ръст с 40% на приходи, публика и изяви.

През отминалата вече година Плевенската филхармония получи и дом за администрацията си, като сградата на ул. “Ресен” 9 й беше предоставена от областния управител Мирослав Петров за безвъзмездно ползване.   

Сред акцентите на 2021 г. Дяковски посочи IV-я Международен конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“, организиран съвместно с Община Плевен, и провеждането на първия вокален майсторски клас със студенти на проф. Марио Диаз и Вяра Шуперлиева от Университета „Моцартеум“ – Залцбург, Австрия, приключил с два концерта в Плевен и зала “България” в София под диригентството на Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония. Второто издание на събитието е планирано за 2022 г. – заключителните концерти отново ще са два: на 15 септември в Плевен и на 16 сепетмври в София.

Участието на джаз певицата Хилда Казасян в проекта „Да послушаме кино“ на Плевенска филхармония, реализиран през сезони 2019/2020 и 2020/2021 г. в много градове на страната, й донесе отличието “Кристална лира”, което е признание и за работата на целия творчески екип.

Много амбициозна програма има намерение да реализира ръководство на Плевенската филхармония до края на сезона през 2022 г. Календарната година ще стартира с големия проект “Светът на киното в музика”, в който участват Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов – първият концерт ще е на 3 февруари 2022 г., от 19 часа, в читалище „Съгласие 1869“ в Плевен, след което предстоят още над 30 концерта в страната и в зала “България” в София на 7 ноември. На сцената ще излязат и едни от най-добрите джаз музиканти: Живко Петров, Христо Йоцов, Борислав Йоцов, който е и диригент, Димитър Карамфилов, Мишо Йосифов. Събитието е продължение не предходния успешен музикален проект “Да послушаме кино”.

Дългоочакваният и трикратно отлаган заради пандемията концерт “Веско Ешкенази на 50” ще е на 16 април в Зала 1 на НДК в София. „Молим се най-накрая да се състои този концерт. Билетите бяха разпродадени много отдавна. Върнати си едва около 100 билета, които ще пуснем в продажба – хората трябва да следят кога”, коментира Дяковски. През отминалото лято творческият екип успя да реализира няколко концерта с това заглавие в летните театри на Варна, Бургас и Пловдив. Диригент е Мартин Пантелеев, участват актрисата Койна Русева и поп певицата Люси Дяковска. В последния момент в програмата е включена и доказаната на международните сцени, но малко позната у нас виртуозна акордеонистка Вероника Тодорова. 

Това взаимодействие ражда идеята за нов проект, който ще бъде реализиран също тази година. Той се нарича “В света на музиката” и в него ще участват Веско Ешкенази и Вероника Тодорова. Репетициите започват в средата на април, а първият концерт ще се състои в Плевен през месец май.

Едно от ярките музикални събития в началото на 2022 година в страната ще е представянето на GROßE MESSE (Голяма меса) № 3 във фа минор от Антон Брукнер. Концертът ще е на 22 февруари в зала „България“ в София, от 19,30 часа. Този проект е копродукция със Софийска филхармония.

Под ръководство на маестро Йордан Камджалов се обединява творческата енергия на Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ – София, с диригент Славил Димитров и солистите Вера Гиргинова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор, и Мартин Цонев – бас. Мащабната творба ще бъде представена от повече от 130 музиканти. Концертът не може да се състои в Плевен по епидемиологични и технически причини, уточни Дяковски.

Йордан Камджалов обаче ще гостува с цигуларката Зорница Иларионова в Плевен в края на април. В програмата са включени Концерт за цигулка и оркестър от Брамс и сюитата “Жар птица” от И. Стравински. С тази програма Плевенската филхармония ще участва във фестивала Софийски музикални седмици в края на юни.

Тази година плевенските симфоници са поканени да участват отново във фестивала „Master of Art“ в Копривщица, който ще се състои от 18 до 23 юли. Миналата година те представиха трите програми “Да послушаме кино”, “Моят живот” – проект на Александрина Пендачанска, и „Вечер на мюзикъла“ с Люси Дяковска. Тази година Плевенска филхармония ще има три вечери, в които ще бъдат изнесени концертите “В света на музиката” с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова, “Светът на киното в музика” с Хилда Казасян и нов проект с музика на Теодосий Спасов и диригент Борислав Йоцов, които преди това ще се изявят на плевенска сцена. Плевенчани ще имат удоволствието да видят и мултимедийния спектакъл “Това съм аз” с Александрина Пендачанска – концертът ще бъде изпълнен още в Бургас и Ямбол.

Миналата година беше плануван Международният диригентски конкурс „Артур Никиш“, организиран от асоциация „Артес“ в сътрудничество с филхармониите в София и Плевен. “Събитието трябваше да се състои през септември, но поради усложнената епидемиологична обстановка решихме да не рискуваме, защото кандидатите бяха много и от цял свят. Отложихме го за тази година – към момента датите са 6-11 юни. В един от туровете участниците ще дирижират хор – това ще е Общинският хор „Гена Димитрова“, който ще изпълни части от „Реквием“ на Моцарт. Заключителният тур с програма Рахманинов – Концерт за пиано №2, и Брамс – Симфония № 1, ще се състои в зала “България” в София. Ще дирижират класираните на финала трима диригенти. Солистът на концерта – пианистът Иван Дончев, и диригентът Найден Тодоров ще направят този концерт за плевенчани седмица преди това”, информира Дяковски.

Сред акцентите на планираните събития се открояват двата спектакъла на операта „Тоска“ от Дж. Пучини, която ще бъде представена в Летния театър в Плевен на 15 юни и в Ямбол за празника на града. Диригент ще бъде Найден Тодоров. В главните роли ще са Таня Иванова, Георги Султанов и Венцеслав Анастасов. В спектакъла участва и Общински хор „Гена Димитрова“.

През пролетта ще се състоят няколко образователни концерта за ученици със започнатия през 2021-ва година проект „Грамофонът“, който се реализира съвместно с читалище „Съгласие-1869“ – Плевен.

Доказаната пианистка от Плевен Дора Делийка, която от години живее и твори във Виена, Австрия, ще представи своя нов музикален проект „Метаморфози“. Диригент ще е Найден Тодоров. „Споменавайки диригента Найден Тодоров, искам да споделя, че Плевенска филхармония намери в негово лице един прекрасен музикант, приятел и човек, с когото можем да обсъдим всички проблеми. Той е обичан както от оркестрантите, така и от плевенската публика. С него ни предстои и един голям проект през 2023 г, която ще бъде юбилейна за Плевенската филхармония – тогава ще честваме 70 години от създаването й. Годината ще протече под това мото, като Найден Тодоров всеки месец ще дирижира по една от 9-те симфонии на Бетовен“, информира в аванс Дяковски.

В заключение той благодари за наградата „Северно ехо” 2021 за принос в издигане публичния образ на Плевен в национален мащаб“, връчена на Плевенската филхармония от Дружеството на журналистите – Плевен, и Община Плевен. „Изключително съм радостен от това отличие, защото цялата ми дейност е подчинена именно на това – да представяме по най-добрия начин Плевен в цялата страна. Благодарни сме за това, че имаме подкрепата на Община Плевен. Похвално е, че Плевен има толкова културни институти. Градът има уникалния шанс да притежава един прекрасен професионален хор, какъвто е Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, и нашата съвместна работа ще продължи“, увери директорът на Плевенската филхармония.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here