Плевенската филхармония, кларинетистът Атанас Маринов и диригентът Йордан Камджалов създадоха истинска магия в Плевен

0
655
Атанас Маринов - Йордан Камджалов
Концерт "Музикална магия": Плевенска филхармония, солист: Атанас Маринов, диригент: Йордан Камджалов; снимка: "Духът на Плевен", архив

Празниците за душата са безценни, защото те я хранят и напояват с вдъхновение и радост и я омиротворяват, облагородяват и провокират да разгръща листенцата на своята многоцветност. Точно такова много емоционално и възторжено музикално събитие подариха снощи на публиката Плевенската филхармония и виртуозният кларинетист Атанас Маринов. В концерта “Музикална магия” бяха включени бисери от класическата музика, които покориха препълнената зала “Емил Димитров” на читалище “Съгласие 1869” в Плевен и провокираха публиката да аплодира музикантите с такава мощна положителна енергия, че тя като вълна ги заля и възнагради за огромната всеотдайност и любовта, с които поднесоха всички прекрасни произведения.

Артистичната и ярка роля на диригента маестро Йордан Камджалов беше ключова за спойката на това красиво цяло, създадено от множество различни индивидуалности и обединени от любовта към музиката, творчеството и радостта от тяхното споделяне с другите.

“Полонез” из операта “Евгений Онегин” на П. И. Чайковски грабна вниманието на зрителите и подсказа какви приказни музикални върхове ги очакват в предстоящото творческо пътуване. Последва “Валс” от А. Хачатурян, който наелектризира още повече атмосферата, за да прелее във виртуозното изпълнение на Фантазия по тема из оп. „Кармен“ (Ж. Бизе) от П. Сарасате със солист невероятния кларинетист Атанас Маринов. За него няма тайни в музиката, а кларинетът в ръцете му има необятни възможности. След финала на тази красива творба публиката отново избухна в неудържими аплодисменти и възгласи “Браво!”, които се сливаха в една обща възторжена емоция.

Музикалната програма остана в характера на последното произведение и прозвучаха части от Сюита № 1 и № 2 “Кармен” от Ж. Бизе в изпълнение на Плевенската филхармония, като публиката отново не можа да сдържи възторга си и ръкопляскаше между частите.

Красивото “Утро” из Сюита № 1 “Пер Гинт” ог Е. Григ и Унгарски танци № 1 и № 5 от Брамс в изпълнение на Плевенската филхармония допринесоха за тази приповдигнатост на настроението, която човек има в специални и неповторими моменти в живота – някои от зрителите дори коментираха, че се чувстват като на Нова година.

Последваха магично изпълнение на “Чардаш” от В. Монти със солист изключителния Атанас Маринов, полка “Гръм и мълния” от Й. Щраус и финалния бисер – Каприз № 24 от Н. Паганини. Последното произведение в програмата донесе и приятна изненада за зрителите – сред виртуозно изпълнените пасажи от добре познатото произведение солистът Атанас Маринов умело и с вкус вплете мотиви от българския фолклор, които по неочаквано красив начин оцветиха и трансформираха цялото произведение.

Краят на концерта беше невидимият сигнал за публиката да се изправи на крака и дълго да аплодира музикантите. Диригентът и солистът отдадоха специално уважение на концертмайстора на Плевенската филхармония Чавдар Вълков, както и на музикантите със солистични изяви в отделните произведения и на целия чудесен състав на Плевенската филхармония.

Вечерта не можеше да завърши без изпълнения на бис. Отново магична пасторална картина от звуци се разстла в залата: “Притури се планината”, поднесена чрез лиричния, почти говорещ с човешки език кларинет на Атанас Маринов и нежния съпровод на Плевенската филхармония. Отново аплаузи на крака, отново възгласи “Браво!”, а всичко това подсказа, че музикантите не могат да си тръгнат просто така и да оставят жадните за още безценни музикални преживявания зрители разочаровани. Вторият бис “Хоро стакато” от Динику – Владигеров постави неотменния финал на този приказен концерт, който ще бъде представен в над 10 български града, за да донесе незабравими мигове на чисто щастие на колкото е възможно повече българи.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here