Недялко Делчев е носителят на Голямата награда от 12-я Национален конкурс за българска драматургия “Иван Радоев”

0
255
Недялко Делчев - Димитър Кабаков
От ляво надясно: Гергана Пирозова, Денис Симеонов, Димитър Кабаков (вляво) и Недялко Делчев - носителят на Голямата награда

Недялко Делчев е носителят на Голямата награда от 12-я Национален конкурс за българска драматургия “Иван Радоев”, организиран от Министерството на културата, Драматично-куклен театър “Иван Радоев” – Плевен и Община Плевен. Той спечели отличието за пиесата си “Лунички”, с която е впечатлил журито с председател Гергана Пирозова и членове Стефан Иванов, Ованес Торосян и Денис Симеонов. Делчев получи красива бронзова статуетка, изработена от плевенската скулпторка Убавка Тончев и връчена от кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Наградата за млад автор отиде при Иван Димитров за пиесата му „Как се сприятелих с един комар“. И двамата отличени получиха парични премии, осигурени от Община Плевен.   

Гергана Пирозова, Денис Симеонов (в средата) и Иван Димитров

Официалната церемония по награждаването се състоя тази вечер в Камерната зала на ДКТ “Иван Радоев”. Сред номинираните за награди бяха и пиесите „50 секунди“ от Сиа Сиева и „Параклисът“ от Яна Добрева.

Тази година в конкурса участваха 57 пиеси, като журито единодушно реши да няма номинации в категория „Пиеси за куклен театър за деца“, тъй като не е имало достатъчно стойностен текст, поясни Димитър Кабаков, директор на ДКТ “Иван Радоев”. Той информира, че двете отличени пиеси, както и двете номинирани за награди ще бъдат поставени на плевенска сцена.  

По повод своята отличена пиеса “Лунички” авторът й Недялко Делчев сподели, че основното й послание е за страстта да се живее и човек да бъде себе си, да открие какво иска да постигне и да не се страхува да го преследва, независимо на колко години е. “Става въпрос за героиня, която е на 86 години и изведнъж разбира колко още много може да даде. И че всъщност животът никога не престава, докато не престане. И до последния си дъх ти можеш да откриеш нови, неочаквани и невероятни неща за самия себе си; да изненадваш останалите, да ги направиш по-добри хора, да ги зарадваш, да им помагаш”, коментира Делчев. Той добави, че е писал пиесата искрено и с чувство за хумор и се надява тя да се хареса на зрителите, когато бъде поставена. В текста присъстват и драматичното, и ироничното, и смешното.

Недялко Делчев, който по професия е режисьор и преподавател в Американския университет в Благоевград, призна, че през годините не се пишат много текстове за възрастни актьори, така че той е имал още една причина да създаде тази история. Прототип на главната героиня е неговата майка, а на един от героите – неговият син. “Като че ли драматургията продължава да е повече за мъже и повече за млади хора. Аз написах текст, който е за двама възрастни актьори”, добави още той.

След церемонията по награждаването гостите, номинираните и отличени автори имаха възможност да гледат пиесата „Чудо“ от Иван Радоев с режисьор Надя Пенчева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here