Плевенската филхармония и Хор “Гена Димитрова” откриват тържествено Музикалните празници “Златната Диана” в Ямбол

0
385
Тоска - Ямбол
Операта "Тоска" в Ямбол (2022) - с участието на Плевенската филхармония ,и Хор "Гена Димитрова", снимка: "Духът на Плевен", архив

Плевенската филхармония и Общински хор “Гена Димитрова” – Плевен, с диригент Анелия Дечева ще открият тържествено Музикалните празници “Златната Диана” в Ямбол. Събитието е посветено на създателя на музикалния форум маестро Николай Султанов, а първият концерт ще се състои на 24 април, от 19 часа, в Голямата зала на Община Ямбол.

Публиката ще има щастието да се наслади на “Реквием” от В. А. Моцарт. Солисти ще са Пламена Гиргинова – сопран, Анелия Дечева – мецосопран, Георги Султанов – тенор, и Александър Носиков – бас.

По традиция в специалната вечер ще се изявят и домакините от Камерен оркестър „Дианополис”. Те ще представят Концерт за цигулка и оркестър № 2 от В. А. Моцарт със солист виртуозната цигуларка и концертмайстор на оркестъра Красимира Султанова.

Диригент ще е Драгомир Йосифов.

Прекрасната опера на Дж. Верди “Травиата” ще зарадва почитателите на това изкуство на следващата вечер – 26 април, от 19 часа, в Спортна зала “Диана”. И в това заглавие участват Плевенската филхармония и Общински хор “Гена Димитрова” – Плевен, а в главните роли ще са Пламена Гиргинова (Виолета Валери), Георги Султанов (Алфред Жермон), и Венцеслав Анастасов (Жорж Жермон). Диригент ще е Вилиана Вълчева, а режисьор – Надежда Христозова.

Концертът ABBA simphonie от културния афиш на музикалните празници също е с плевенско участие. Солисти ще са известната плевенчанка Люси Дяковска, както и обичаната певица и актриса Милица Гладнишка, а Плевенската филхармония ще е под вещото диригентство на маестро Георги Милтиядов.

Програмата на Музикални празници “Златната Диана” включва още среща на всички участници с публиката и камерен концерт на цигуларката Красимира Султанова и пианистката Мария Славова.  

Организатори на Музикалните празници “Златната Диана” са Община Ямбол и тенорът Георги Султанов. Форумът е едно от най-значимите културни събития в града, което ежегодно успява да концентрира в рамките на няколко дни огромна музикална енергия и да се радва на многобройна и разнородна публика.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here