Първата самостоятелна изложба “Улица ”Щастие” на Боряна Енчева озари с очарованието си Арткъща с музей “Куклите”

0
491
Боряна Енчева - изложба

Първата самостоятелна изложба “Улица ”Щастие” на Боряна Енчева озари с очарованието си Арткъща с музей “Куклите” в София. Приказните акварели на авторката заредиха с още позитивизъм и светлина уютните и красиви пространства на необикновената Къща. Експозицията беше открита на значимия християнски празник Благовещение – 25 март, и предизвика искрената радост на публиката.

Със своя наивистичен стил и приказните си герои авторката покорява разнородна аудитория – от малки деца до много възрастни хора се усмихват на картините й, разглеждат ги многократно, коментират миниатюрните очарователни детайли, връщат се в детството с любимите детски герои от книжките и не могат да решат коя творба им е най-симпатична.

“Улица “Щастие” въздейства без усилие – тя просто нахлува в съзнанието на възприемащия, провокира въображението му, което търси и намира все нови и нови цветни светове, попива в душата му, настанява се удобно в цялото му същество, посипва го с вълшебен прашец и започва да живее там. Пинокио, Малкият принц и неговата Лисица, Пепеляшка, Мери Попинз, феята Камбанка, клоуни, летящи хора, които стигат луната и звездите, вълшебни котки, много ангели, които летят над покривите и си общуват с хората – те всички са там, на улица “Щастие”. Живеят в мир и хармония, забавляват се, танцуват, усмихват се и се занимават със своите любими дейности – четат, пътуват, пътешестват, летят, съзерцават красотата около себе си и творят, но преди всичко това се радват на живота в неговото многоцветие.

Така е на “Улица “Щастие” – времето спира, отваря се невидима врата и човек неусетно се промъква без усилие в друго измерение. Там има само доброта, чистота, хармония, красота и радост. И неусетно всеки се превръща в приказен герой, спомня си най-красивите мигове от детството и неволно полита с душата си към него, а щом стигне в безвремието на спомена, започва да мечтае: за нови вълшебства, които да отнесе със себе си в настоящето. За красиви и съкровени мигове, които да прегърне и да го топлят винаги.

Боряна Енчева ни предизвиква да се смеем и празнуваме Живота, да виждаме доброто, красивото и вълшебното, въпреки всичко обременяващо ни, което се случва през последните три години. Да, три години – от толкова рисува авторката, всъщност. Започва като на шега, а вече печели награди в конкурси за наивистично изкуство у нас и по света, има свой разпознаваем стил и свои истински почитатели, които я следват навсякъде в нейния творчески свят, който тя щедро споделя.

Боряна Енчева (вляво) и Жени Костадинова.

Подарете си това необикновено преживяване и се заредете със светлите послания на този художествен свят. Изложбата може да бъде посетена до 7 април, а адресът на Арткъща с музей „Куклите“ е ул. „Цар Самуил“ 34. Преди това се обадете на тел. 0888 860934.

В одухотвореното артпространство в центъра на София ще ви посрещне неговата създателка Жени Костадинова – журналистка, писателка, творец и изследовател на заветите и посланията на пророчицата Ванга. С усмивка и добри думи за изложбата, тя пленява всеки, прекрачил прага на чудното място. Любознателните може да разгледат и невероятната сбирка от над 3 500 кукли от различни епохи, стилове, материали, държави и да чуят невероятни истории и факти за тях.

Ангели, изработени от деца.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here