Плевенската филхармония и Хор “Гена Димитрова” гостуват на Музикалните празници “Златната Диана” с операта “Тоска”  

0
329
Тоска - Таня Иванова
Снимка: Августина Серафимова

Плевенската филхармония и Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева ще гостуват на Музикалните празници “Златната Диана” с операта “Тоска” от Дж. Пучини. Спектакълът ще бъде представен тази вечер, 21 юни 2022 г., от 19 часа, в спортна зала “Диана”.

На сцената ще се изявят солистите Таня Иванова (сопран) в ролята на Флория Тоска, Даниел Дамянов (тенор) в ролята на Марио Каварадоси, Венцеслав Анастасов (баритон) в ролята на барон Скарпия, Валери Цолов (баритон) в ролята на Шароне и др. 

Участват още певци от Детската хорова школа „Проф. Георги Димитров“ – Ямбол с диригент и главен художествен ръководител Весела Пастърмаджиева. Режисьор е Надежда Христозова, а диригент – Вилиана Вълчева.

Като основа на либрето за операта „Тоска“, Джакомо Пучини избира едноименната пиеса от В. Сарду. Тази велика история за любов и предателство, разказана от италианския композитор с езика на оперния жанр, не е престанала да вълнува публиката по целия свят повече от век.

Операта „Тоска“ е сред най-известните произведения на Джакомо Пучини. Премиерата ѝ е още през 1900 година в Рим. През годините най-добрите български оперни певици като Райна Кабаиванска и Гена Димитрова представят „Тоска“ на българската публика. 

Плевенската филхармония и Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева ще гостуват за пореден път на Музикалните празници “Златната Диана”. Изпълнителите винаги са посрещани с възторжени аплаузи от публиката, която чака срещите с тях с нетърпение. Миналата година артистите зарадваха ценителите на класиката в Ямбол със спектакъл на операта “Набуко” от Дж. Верди.  

Плевенската филхармония ще има още две концертни вечери в рамките на музикалното събитие за града. Ще бъде представен „Светът на киното в музиката“ с участието на Хилда Казасян, Теодосий Спасов и Васил Петров – под диригентството на Борислав Йоцов. На сцената ще бъдат и едни от най-добрите български джаз музиканти: Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов.

На 24 юни музикалните празници ще бъдат закрити с концерт–спектакъла „Това съм аз“ на световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска и Плевенската филхармония. Събитието е посветено на 34-годишния ѝ творчески път, а в него са включени произведения от стиловете барок, класика и романтизъм. Концертът е със специалното участие на Ралица Богданова – сопран.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here