Плевенската филхармония чества юбилея на концертмайстора Чавдар Вълков – специален гост ще е цигуларят Светлин Русев

0
715
Чавдар Вълков
Чавдар Вълков

Плевенската филхармония ще чества 50-годишния юбилей на своя концертмайстор Чавдар Вълков със специален концерт. На сцената ще излезе брилянтният цигулар Светлин Русев, който пристига от чужбина, за да уважи и зарадва своя колега, както и плевенската публика. Музикалното събитие ще е на 14 септември 2023 г. (четвъртък), от 19:00 ч., в Зала „Катя Попова“ в Плевен.

Светлин Русев ще е солист в Симфония концертанте за цигулка, виола и оркестър от В. А. Моцарт, като той ще се представи с виолата, а Чавдар Вълков ще е соло цигулка. Световноизвестният музикант ще е солист и в Концерт № 1 за цигулка и оркестър на М. Брух – това ще е негово премиерно изпълнение на произведението в България, а това е национално събитие. Диригент ще е маестро Найден Тодоров, което за юбиляря е огромна чест, подчерта той.

Концерт № 1 за цигулка и оркестър от Брух е емблематичен за Чавдар Вълков, тъй като е първият, който изпълнява с Плевенската филхармония, сподели за “Духът на Плевен” той и добави, че отдавна мечтае цигуларят Светлин Русев да зарадва плевенската публиката като солист на Плевенската филхармония, затова е изключително щастлив, че това ще се случи съвсем скоро.    

Двамата цигулари се запознават преди близо 20 години, когато ювелирният в своето цигулково майсторство Светлин Русев се отзовава на поканата да е солист на Камерния оркестър “Студио Примо”, на който Чавдар Вълков е артистичен директор и концертмайстор. По време на творческия си път креативният плевенски музикант създава още няколко музикални формации, като всяка от тях има своята ярка история. Признава, че не брои концертите, в които участва, и винаги мисълта му е ориентирана към нови идеи, нови проекти, нови събития. “Обичам да търся нови предизвикателства, да експериментирам, да уловя пулса на публиката и да я зарадвам. Така се чувствам жив”, споделя Чавдър Вълков.

С усмивка си спомня за ранните детски години, когато футболът е негова страст и спортният екип редовно е скрит под цигулката. Успехите му на стадиона са сериозни, но въпреки това за изкуството успява да го спечели преподавателката по цигулка в плевенското Средно музикално училище „П. Пипков“ Йовка Йорданова, която в последствие продължава преподавателската си работа в Минск и в Москва и дори предлага на талантливия си ученик да я последва в Русия, но житейски обстоятелства не позволяват това.

Важна роля в развитието на Чавдар Вълков като цигулар изиграва и Пламен Иванов, в класа на когото завършва плевенското СМУ “П. Пипков” през 1992 г. Висшето си образование по цигулка пък приключва през 1996 г. в ДМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Евгения – Мария Попова. Участва в майсторски класове на видни цигулари.

В периода 1996-2003 г. Чавдар Вълков е част от Плевенската филхармония, а през 2000-2003 г. е помощник-концертмайстор на оркестъра. От 1998 г. участва в европейските и световни турнета на „New York Harlem Theatre” с операта „Порги и Бес” от Дж. Гершуин, а от 2004 г. е и концертмайстор на продукцията, която смята за голяма школа. 


През 2002 г. създава и менажира Камерния оркестър „Студио Примо”, на който е музикален директор и концертмайстор. С този състав участва във всички значими музикални фестивали в България, между които Новогодишен музикален фестивал, Салон на изкуствата “Аполония”, Европейски музикален фестивал, Лауреатски дни „Катя Попова” – Плевен.

През 2003 г. е асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев и Памела Никълсън – „Voodoo orchestra”, който участва в благотворителен концерт в „Royall Albert Hall” – Лондон, заедно с Дзукеро, Сара Брайтмън, Омар Фарух и много други звезди от световния шоубизнес.

През 2005 г. отново е асистент-мениджър на същия оркестър, който вече носи името „Super orchestra girls” – с този проект на Васко Василев и с участието на Памела Никълсън и Класик ФМ Чавдар Вълков прави поредица от концерти в България: в София, Пловдив, Варна, Русе и Плевен.

Плевенчанинът работи съвместно с испанската импресарска агенция „Powerstring Media Music”, с която реализира звукозаписни проекти за Западна Европа и Америка (от 2010 г.).

От началото на 2013 г. се изявява като солист в проекта „Цигулката в киното“ и изнася над 50 концерта в много градове на България, между които са Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Шумен, Габрово, Сливен, Хасково, Пазарджик и др. Тази проява го прави разпознаваем за публиката като солов изпълнител.

Връща се в Плевенската филхармония през пролетта на 2014 г. и става концертмайстор на оркестъра, а в началото на 2016 г. заедно с маестро Йордан Камджалов създават Genesis Orchestra, на който става мениджър и концертмайстор до 2017 г.

През есента на 2016 г. е поканен от „BB Promotion” за концертмайстор на бродуейската продукия „West Side Story” и световно турне, което се състои на три континента (Европа, Азия и Нова Зенландия) в рамките на 14 месеца.

От 2018 г. е част и от Формация „ГеоМарЧаЛо“ заедно с Георги Милтиядов – пиано, и Лора Табакова – виолончело.

В партньорство с читалище „Лик“ – Плевен, реализира множество стойностни проекти през годините. Многобройни и разнообразни са и други проекти, в които е канен да участва.

Чавдар Вълков навършва своите 50 години точно днес – 12 август 2023 г.

Светлин Русев, снимка: личен архив

За цигуларя Светлин Русев

Неподражаемият цигулар Светлин Русев започва своето музикално образование в ранна възраст, като ученик на своята майка, която е преподавател в Музикалното училище в неговия роден град Русе. През 1991 г. постъпва във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж – в класа на Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Консерваторията единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и “Маргарита Лонг – Жак Тибо”. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата „Мидем“ в Кан през 2000 г. е определен за „Класическо откровение“ на асоциацията „Адами“, а през 2001 г. е избран за спонсорство от фондация Natexis – Banques Populaires.

Светлин Русев свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Националния оркестър „Джордже Енеску“ – Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестър Ankara Presidential, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа.

Работил е с диригенти от световна класа и е свирил на много от най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства – Сеул, зала „Плейел“, ЮНЕСКО, Театър „Шанз – Елизе“, Театър „Шатле“, Cité de la Musique, Театър „De la Ville“, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Националната концертна зала „Бела Барток“, Будапеща, Alte Oper – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др.

Като особено търсен партньор в камерната музика той работи с имена като Мюнг – Вун Чунг, Ж. М. Луизада, Ф. Касар, Е. льо Саж, А. Таместит, В. Менделсон, К. Филипс, П. Майер, Ф. Бернолд. Член е на триото „Русев–Салк–Розанова“ и на ансамбъл „Тангисимо“.

След високо оценения запис с пианистката Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от К. А. Хартман с оркестъра на Оверн под диригентството на Ари ван Беек. През 2009 г., отново с Елена Розанова, записват за Integral Classic произведения от композиторите Йожен Изаи, Цезар Франк и Камий Сен-Санс, a през 2010 г. заедно с пианиста Фредерик д’Ориа Никола записва Сонатите №3 от Е. Григ и Н. Метнер за компанията Fondamenta.

От 2016 година Светлин Русев е концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария. Цигуларят е бил концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио от 2005 до 2017 г. и на Филхармонията на Сеул от 2007 до края на 2015 г.

От септември 2008 г. е професор по цигулка във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Той заема поста артистичен директор на Софийската филхармония от 2016 до 2018 г.

Носител е на престижните български отличия „Музикант на годината” за 2006 г. и „Кристална лира” за същата година. Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус „Camposelice“ от 1710 г., предоставена от Nippon Music Foundation.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here