Плевенчанката д-р Наталия Конова участва в демонстрационен ден за иновации в здравеопазването в Европейския парламент

0
429
Наталия Конова

Плевенчанката д-р Наталия Конова участва в демонстрационен ден за иновации в здравеопазването в Европейския парламент в Страсбург, Франция. Тя имаше възможността да разкаже за софтуерното решение на своята компания AMIRA Meditech, което насочва лекарите при предписването на антибиотици и помага в борбата с aнтимикробната резистентност.   

“За мен беше чест да съм гост-лектор на срещата на EUnite4Health в Европейския парламент, водена от г-жа Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа на България, евродепутата Никола Прокачини – съпредседател на групата на европейските консерватори и реформисти, Салваторе Нигро – CEO на JA Europe и Wojciech Nowak – Global Senior Director – Novartis.

Благодарим на JA Europe и “Новартис” за възможността да разкажем за нашите стартъпи в областта на дигиталното здравеопазване. Беше интересно да поговорим какви мерки ще се предприемат за задържане на иновациите и младите мозъци в Европа”, коментира по повод събитието д-р Наталия Конова. Тя сподели още, че на форума е обсъдена ключовата роля на колаборацията между държавния и частния сектори, стартъп обществото и академичната общност, за да се стимулират иновациите в здравеопазването.

Д-р Наталия Конова и министър Милена Стойчева

В срещата участваха още българските евродепутати Радан Кънев, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, както и представители на стартъп компании от здравния сектор и на най-голямата организация за предприемачество и образование в Европа JA Europe.

“Иновациите променят начина на прилагане на здравеопазването от лечение към грижа и носят надежда. Те имат решаваща роля за справяне с някои от най-належащите предизвикателства в здравния сектор в световен мащаб. Включването на технологиите в здравеопазването ще доведе до скок в осигуряването на достъп, персонализиран подход и превенция”, заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на демонстрационния ден.   

Провеждането му имаше за цел да насърчи развитието и прилагането на иновациите в здравната грижа и да подкрепи предприемаческия подход към здравеопазването в Европейския съюз.

По думите й иновациите насърчават сътрудничеството не само в рамките на нациите, но и извън техните граници. Политиката за развиване на иновациите е хоризонтална, защото те влияят на всички сектори. Иновативните решения могат да премахнат бариерите пред достъпа до здравеопазване, като гарантират, че всички получават здравни грижи, посочи още министър Стойчева.

Тя добави, че Европа се нуждае от по-тясно сътрудничество с международни образователни институции с фокус върху уменията и квалификациите на учениците в дигитална грамотност. Европа може да засили конкурентоспособността си, ако инвестира сериозно в предприемачески решения в здравния сектор, каза още Стойчева.

За д-р Наталия Конова:

Д-р Наталия Конова е специализант по ендокринология в Александровска болница в София. Предстои й да защити докторантура за подобряване на ефективността и безопасността на антибиотиците в болнични условия в Катедрата по фармакология и токсикология при Медицинския университет в София. Носител е на голямата награда за млад предприемач на годината (2023 г.) от конкурса на Американската търговска камара към Европейския съюз (AmCham EU) и Junior Achievement Европа. При огромна конкуренция тя достигна до финала с още две претендентки за отличието и впечатли журито със софтуерното решение на своята компания AMIRA Meditech, което насочва лекарите при предписването на антибиотици и помага в борбата с aнтимикробната резистентност.  

Информация: Използвана е информация от сайта на Министерството на иновациите и растежа на Р България

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here