Плевенчанката Божана Славкова ще провокира гражданското съзнание на бургазлии със своята екологична артинсталация “Промените си ти”

0
288
Божана Славкова
Божана Славкова и проекта й "Прегърната природа" 2021.

Божана Славкова, ученичка в 12 клас на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, със специалност флейта, ще провокира гражданското съзнание на бургазлии със своята екологична артинсталация “Промените си ти”. Плевенчанката, която от няколко години живее и твори в крайморския град, иска да привлече вниманието на обществото към климатичните проблеми. Нейната артинсталация ще бъде разположена до Часовника в центъра на Бургас – от страната на сградата на Община Бургас, от 17 октомври до 5 ноември.

“Въпреки неoспоримите последствия от климатичните промени, случващи се сега и около нас, все още много хора смятат, че те нямат никаква индивидуална сила и отговорност върху климатичната криза. Едновременно с това климатичната вина и климатичната депресия oмаломощават хората и правят действията им да изглеждат безсмислени. Когато човек няма надежда за бъдещето си, той става безсилен и бездействен, но когато е бездействен, той убива надеждата за бъдещето си. Хората трябва да бъдат овластени по позитивен начин, да се видят като реална част, както от създаването на проблема, така и от неговото решение. Как да се видят? Чрез огледала, разбира се”, коментира за “Духът на Плевен” Божана.

“Промените си ти” е артинсталация, съставена от огледала с послания, рисунки и QR кодове. Когато бъдат сканирани, те ще отвеждат към сайтa на инициативата (https://honestlyimbozhana.wixsite.com/youarethechanges ), от който може да се научи за конкретни екологични проблеми и решенията им. Всеки ще може да види и “собствения си лик в проблемите и решенията.” Божана планира нейната творба да обиколи много български градове.

”Смятам, че „промяна“ може да значи много неща – промяната може да ни изпепели, но може и да се възползваме от това, че трябва да се променим, за да променим себе си и света към по-добро. Затова проектът ми се казва „Промените си ти“ – защото всеки от нас е част от голямата картинка: малка промяна в голямата. Ние сме, както климатичните промени, така и тяхното решение. Ние избираме каква промяна да бъдем. Последвайте Instagram профила @youarethechanges и не забравяйте да ползвате хаштага #youarethechanges, когато се снимате с артинсталацията”, допълва авторката.

Проектът е финансиран от неправителствената организация WWF във връзка с тяхната програма Climate heroes и се осъществява с подкрепата на Община Бургас.

За Божана Славкова:

Божана Славкова е млад творец, който се развива в сферите на музиката (свири на флейта и композира), литературата (пише основно поезия: печелила е националните конкурси „Петя Дубарова“, „Веселин Ханчев“, „Стоян Михайловски“, „Георги Давидов“ и др.), киното (като режисьор, сценарист, асистент-режисьор), визуалните изкуства, театъра (включително сетивния и вербатим театър), пърформанса. Божана е в 12 клас на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, със специалност флейта – преподава й Красимира Александрова. Пътят си на музикант започва в НУИ „П. Пипков“ – Плевен, с преподавател по флейта Мария Александрова.

Миналото лято плевенчанката осъществи в Бургас първата си артинсталация под мотото „Прегърната природа“, като облече в цветни плетки дърветата до Пантеона в Морската градина. „Прегърната природа“ все още се развива, дори на 23 октомври ще бъде представена в парка на Американския университет в Благоевград, съпътствана от много интересни събития.

 Божана Славкова като част от сетивния театър „Горски духове“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here