Плевенчанката Биляна Лазарова спечели Голямата награда на Международния конкурс за класическа китара в Кюстендил

0
702
Бияна Лазарова

Биляна Лазарова, ученичка в 10-ти клас на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевено, спечели Голямата награда от 24-тия Международен конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“, който се състоя в Кюстендил от 22 до 24 октомври 2020 г.

Отличието се присъжда на най-добре представилия се китарист от всички 5 възрастови категории. В своята трета категория певенчанката спечели първо място и едногодишна стипендия от Министерството на културата. Биляна Лазарова получи още едно ценно признание: Специалната награда в памет на Валентин Вълчев, която й беше връчена от неговата съпруга д-р Милена Вълчева.

Талантливата китаристка Биляна Лазарова ще изнесе концертни рецитали в градовете Варна и Кюстендил през март и април 2021 г. Неин преподавател е Николай Михайлов.

Участниците в конкурса бяха оценявани от едни от най-добрите специалисти в областта на китарата, като доц. д-р Росен Балкански, д-р Милена Вълчева, д-р Столина Добрева, д-р Нели Недева и др. Събитието се организира ежегодно от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”, със съдействието на читалище „Пробуда 1961” – Кюстендил и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Художествен директор е Иван Андонов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here