Плевенчани представиха тракийско облекло и оръжие по време на историческия лагер-семинар „Шумен през вековете“

0
1192
Дружество

Представители на регионалния клон „Традиция” – гр. Плевен, се включиха в лагер-семинар под надслов „Шумен през вековете“, който се проведе на 29 и 30 август 2020 г. на територията на Шуменската крепост. В мероприятието участваха исторически рекоструктори от цялата страна, като обхватът на презентациите им покриваше периоди от Античността до Първо–Второ българско царство. Събитието беше организирано от Регионалния исторически музей в Шумен и местния клон на Национално дружество „Традиция“.

Плевенчани представиха облекло и въоръжение на древните траки. Бяха показани реплики на типичните за траките ромфея, махайра, сика, акинаци (къс ритуален и дълъг боен), щитове (пелта – плетени от пръчки и покрити с кожа), няколко  вида тракийски шлемове, копия и др., като тяхната изработка е направена след няколкогодишно проучване и изучаване на древни източници и музейни експонати от Античността.  

В мероприятието участваха исторически рекоструктори от градовете Добрич, Варна, София, Ямбол, Велико Търново и домакините от Шумен, като бяха демонстрирани стрелба с лък, облекло от Първото българско царство, въоръжение и облекла от времето на Второто българско царство и бойни техники, средновековна кухня, облекла и въоръжения от Античността. Беше показана изработката на хартия по старинна технология, както и презентация на тема „Пътят на хляба през епохата на Римската империя“.

Гостите на събитието имаха възможност да се върнат векове назад във времето и да видят как са изглеждали и живели предците ни, както и да разгледат лагера под звуците на средновековна музика.

Снимки: Георги Младенов Панайотов

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here