Плевен ще е домакин на 63-тия Национален поход на жените

0
210
Поход на жените

Плевен за първи път ще е домакин на 63-тия Национален поход на жените от 1 до 5 март. Туристическата проява е организирана от Българската федерация по туризъм със съдействието на Община Плевен и Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ – Плевен, и се провежда в чест на Трети март и 145-та годишнина от Освобождението на България от османско иго, 8-и март – Международния ден на жената, и 50 години Федерация по туризъм. Националният поход е част от Спортния календар на Община Плевен за 2023 година и от Държавния спортен календар на Българска федерация по туризъм в изпълнение на Програмата „Спорт за всички“ на Министерството на младежта и спорта.

В похода ще участват 120 туристки на различна възраст, представители на 28 туристически дружества и спортни клубове от цялата страна. Най-възрастната участничка е родена през 1935 година, най-младата ще навърши 10 години през месец май. Рекордьор по брой участия в похода е д-р Наумова от Мадан, която се включва в събитието за 37-и път. Първото й участие е било през 1984 година. Единствените мъже сред туристите по традиция са туристическите водачи и видеооператор, който подготвя филм за Националния поход.

Участничките пристигат в Плевен на 1 март по обяд, а първият им преход е по екопътеката „Чернелка“ от село Горталово. На следващия ден ще имат пешеходни преходи в района на с. Реселец и с. Карлуково.

В деня на Националния празник участничките в проявата ще пристигнат в два лъча на площад „Възраждане“, където ще се включат в честванията, организирани от Община Плевен. Първата група ще направи пешеходен преход от Паметника на победата край река Вит до село Ясен до Параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ в центъра на Плевен. Втората група ще се придвижи пеша от парк-хотел „Кайлъка“ до центъра на града. Туристите ще разгледат Мавзолея и Къщата-музей „Цар Освободител Александър Втори“, а след честването ще отпътуват за град Пордим и с. Гривица за посещение на военноисторическите музеи там.

За 4 март програмата предвижда пешеходни преходи по два маршрута в парк „Кайлъка“ – до хижа „Среброструй“ и обратно. В последния ден на похода участничките ще разгледат Панорама „Плевенска епопея 1877“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here