Плевен ще чества 176 години от рождението на Христо Ботев

0
259
Христо Ботев - паметник

На 6 януари Плевен ще чества тържествено 176 години от рождението на Христо Ботев, информират от Община Плевен. В 12 часа ще бъдат поднесени цветя и венци пред неговия паметник на едноименния булевард в града.  

Своето уважение и признателност пред гения на поета, революционер, публицист, преводач, литературен критик и мислител Христо Ботев ще засвидетелстват общинското ръководство, десетки признателни плевенчани, ученици, общественици, представители на институции, на общинското ръководство, организации и др.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. (25 декември 1847 г. по стар стил) в гр. Калофер. Учи в Карлово и Калофер, а през 1863 г. заминава за Одеса, където постъпва в Одеската гимназия, но през 1865 г. е изключен за свободолюбивите си идеи. Учителства в с. Задунаевка, Бесарабия, а в началото на 1867 г. се завръща в Калофер. Още същата година е принуден да емигрира в Румъния. Работи в печатницата на Д. Паничков (1868), прави първите си литературни опити, превежда, участва в театрални представления, сътрудничи на в. „Гайда“ и „Дунавска зора“. По-късно е учител в Александрия и Исмаил (1869), редактор на в. „Дума на българските емигранти“ (Браила, 1871). През 1872 г. се установява в Букурещ, където заедно с Любен Каравелов е редактор на в. „Свобода“ и „Независимост“.

Издава сатиричния вестник „Будилник“ (1873). След смъртта на Левски (1873) отношенията му с Каравелов, който се отдръпва от революционните идеи, секват, а Ботев оглавява революционната емиграция и списва нейния орган в. „Знаме“ (1874-1875). След обявяването на Априлското въстание организира чета в помощ на въстаниците, с която превзема австрийския кораб „Радецки“ и слиза на Козлодуй. Четата води тежки сражения в Балкана, в едно от които Ботев е убит на (02.06.1876 г.)

Поет, публицист, журналист, преводач, литературен критик, революционер и мислител, Христо Ботев се превръща в една от най-значимите личности в историята на България.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here