Плевен ще чества 146 години от Освобождението си от турско робство с множество събития

0
428
Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец"

Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателността на гражданите към загиналите герои – 10 декември, ще бъде отбелязан с множество събития, информират от пресцентъра на Община Плевен.

На 8 декември, петък, Регионалният военноисторически музей – Плевен, ще представи изложбата „Герой на своето време”, посветена на годишнината от Освобождението и на 180 години от рождението на генерал М. Д. Скобелев. Експозицията ще бъде открита в 11.00 часа, в Панорама „Плевенска епопея 1877”. Същия ден в 16.30 часа врати ще отвори и изложбата „Светът за българския воин” в Регионалния исторически музей.

Традиционният паметен ритуал по повод 146-тата годишнина от историческата дата ще се състои на 10 декември, неделя, в 11.00 часа на централния площад „Възраждане”. В памет на загиналите за Освобождението на Плевен и България воини ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

Празничен концерт с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор „Гена Димитрова” и Хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” ще се състои от 12.00 часа в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Диригент ще е маестро Георги Милтиядов. Входът за събитието е свободен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here