Неочаквана и провокативна версия на пиесата “Тартюф” представя режисьорът Крис Шарков на плевенска сцена

0
329
Тартюф - театър

Неочаквана и провокативна версия на пиесата “Тартюф” от Ж. Б. П. Молиер ще представи режисьорът Крис Шарков на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен. Премиерните спектакли са на 14 и 20 декември, от 19 ч.

В образа на Тартюф влиза Антъни Пенев, в останалите роли се изявяват актьорите Адриан Филипов (Оргон), Боряна Маноилова – гост (Елмира), Валентин Василев (Валер), Делян Илиев (Клеант), Мариан Дулчев (Дамис), Надя Дердерян (Дорина) и Теона Димова (Мариана).

Наричана „най-мрачната комедия“, за над 350 г. художествен живот тя винаги е била обект на стотици интерпретации. От комедия на нравите, през политическата сатира и разтърсващата семейна драма всяка епоха поставя своите големи въпроси чрез познатия ни сюжет, коментират от творческия екип.

“Мистериозен гост заживява в дома на заможно буржоазно семейство и скоро това преобръща живота на всички обитатели на дома. Дали през влюбване, или чрез отричане – всички те са обсебени от Тартюф. Но лицемер ли е Тартюф, познатият измамник ли е, или е отражение на бесовете на обществото ни, заместило вярата с илюзии?“, поставя интересни въпроси режисьорът Крис Шарков.

В неговия прочит на „Тартюф“ са втъкани фрагменти от Стария завет и „Теорема“ на Пиер Паоло Пазолини. Спектакълът започва с историята на Иона от Стария завет – той пренебрегва поръчението да проповядва, погълнат е от кит и живее в него три дни и три нощи. В последствие Иона/Тартюф е изхвърлен на брега и е приет в дома на Оргон. Тартюф пада като камък в блатото на потиснатите желания на семейство Оргон. Това довежда до океан от страсти, съмнения и неочаквана жестокост. Единственият възможен финал е жертвоприношението, поясняват от творческия екип на постановката.

Оригиналната версия на Крис Шарков е разгърната сценично чрез зрелищната визуална среда на сценографа Никола Тороманов – Фичо, авторската музика на композитора Асен Аврамов и мултимедията на Петко Танчев. Преводът и сценичният вариант са на Димитър Кабаков.

Снимки от репетиции в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен: Юлиян Рачков

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here