Плевен се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

0
352
Ботев

С поднасяне на цветя, минута мълчание и вой на сирени Плевен почете 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната церемония по повод 145-годишнина от гибелта на поета революционер се състоя пред паметника му на едноименния булевард в града, в присъствието на десетки признателни плевенчани.

Своето проклонение пред подвига на героите засвидетелстваха представители на държавната и местна власт, сред тях бяха председателят на местния парламент и общински съветници. Пред паметника бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански и екипът му, представители на институции, политически партии, обществени организации, деца от училищата „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“, много родители с децата си. Традиционно в честването се включиха и военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида, децата от хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска изпълниха възрожденски песни, а Общинският духов оркестър – химна на България. За делото и историческата роля на Ботев говори кметът Спартански.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Богев. Точно в 12.00  започна и воят на сирените в знак на почит към  героите.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here