Пластиките на Диана Тончева – движение, красота, закачка

1
1923
Диана Тончева

Малките бронзови пластики на Диана Тончева за пореден път предизвикаха възхищение сред многобройните й почитателите. С присъщото си чувство за хумор тя покани всички да се забавляват при откриването на третата й самостоятлена изложба с 46 работи в Арт център „Къща на художниците“ в Плевен.

Обединяващото между творби й е красотата на движението. В много от тях присъства и закачка. Работите са изпълнени през последната година и са от сериите „Букви“, „Йога“ и „Танци“. Диана е голям почитател на йогата и танците, които се превръщат и в творческо вдъхновение за нея. А движението е толкова важно в работата й, защото „животът е движение и промяна“.

В експозицията греят нейните танцуващи и щастливи огнени жени и момичета, свободолюбивите й ездачки върху изящни коне, търсещите усъвършенстването йоги. Покой и хармония излъчва прекрасната й пластика „Ангел хранител“, понесъл на ръце своя човек, а работите й от серията „Буквите“, с колоритни хора, сякаш излезли от разказите на Чудомир, носят много настроение и предвизвикват усмивка.  

Голямата творческа провокация за Диана Тончева в момента е как да въплъти в работите си психологията, която много обича. „Може би ще са архетипите на Юнг“, споделя бъдещите си намерения авторката.

Диана Тончева е родена в Плевен и е завършила Математическата гимназия ”Гео Милев” в града, а след това и Техническия университет в София със специалност инженерство по хидравлика и пневматика. Преди няколко години тя се връща към своята детска мечта и се отдава на любимото си занимание – да моделира. Работи малка пластика. Първото й участие е в обща изложба преди няколко години в Арт център „Плевен“. Оттогава има много участия в национални и регионални изложби и биеналета. Първата й самостоятелна изложба е през септември 2017 г.

1 коментар

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here