Писателят Георги Атанасов гостува в Плевен с новата си поетична творба “Зелената пътека”

0
86
Зелената пътека - Георги Атанасов

Писателят Георги Атанасов гостува в Плевен с новата си поетична творба “Зелената пътека”. Срещата с него е днес, 25 април, от 18 ч. във Военния клуб. Поетесата Весела Димова ще представи автора.

Книгата затваря поетичната трилогия „Пътят“. Преди “Зелената пътека” излязоха от печат „Отвъд пътя“ (2021) и „Началото на пътя“ (2023). За новата философско-поетична творба на автора писателката и журналист Жени Костадинова коментира, че авторът изследва величието на Разума като централна сила в живота на човека, а умозренията му, а от там и стихотворенията му се основават на идеята, че човекът е дошъл на Земята от Марс и един ден ще се пресели на Венера. “Мислех си от какво първостепенно значение е възгледът за света, за битието и небитието, вярата или пък безверието в поетическия процес и раждането на творбите – и как то прозира и определя до голяма степен дадено творчество. Поетите сме неразделна част от възприятието ни за живота и пластовете на съзнанието ни, формирани в годините от това възприятие”, анализира Жени Костадинова. И добавя, че Георги Атанасов е поет със свой почерк и екзистенциални търсения за началото и края на съществуването на човека и смело заявява, че край няма, защото разумът не изчезва, а се превъплъщава – „семката остава“ и разумът продължава пътя си.

”Прочетете „Зелената пътека“ и ще се свържете с тази определено различна поетическа парадигма. Лично аз имам някои несъгласия с Георги – имам съвсем различни схващания от неговите за това що е Душа и каква е ролята на Любовта, но именно тези различни гледни точки са ценното, защото раждат различни поезии. И не само”, добавя Жени Костадинова.

Поетът Георги Атанасов е родом от Лом, но от години живее и работи в София. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен и журналистика в Софийския университет. Работил е в списание „Български воин“, вестник „Българска армия“ и др. Бил е завеждащ редакция за художествена литература и главен редактор на Военното издателство.

Автор е на 16 книги, на научно изследване, на сценарии за телевизионни предавания. Носител е на наградата на София в Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша“ (2010 г). Член е на Сдружение „Смисъл“ и негов учредител, а до преди няколко години – и на Съюза на българските писатели. Основател е и председател на Сдружение „Форум Демокрит“ за популяризиране на българската наука и резултатите от нейните изследвания, както и на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here