Писателката Виктория Бешлийска ще гостува на читалище “Съгласие 1869” в Плевен

0
320
Виктория Бешлийска
Виктория Бешлийска, снимка: Невена Рикова

Писателката Виктория Бешлийска ще гостува на читалище “Съгласие 1869” в Плевен. Срещата ще е на 1 февруари, от 18 часа, в зала “Библиотеката”.

Дебютният роман „Глина“ на плевенчанката беше избран за Книга на 2021 г. от книжарите на „Хеликон“. Заглавието заема челната позиция след анонимно гласуване на работещите в 40-те обекта на веригата из цяла България. Вълнуващото четиво впечатлява не само с прекрасната си история, но и с богатия и красив български език. 

Виктория Бешлийска е родена на знаковата дата 1 ноември – Деня на народните будители, през 1981 г. в Плевен. Завършва Математическата гимназия „Гео Милев“ в града, след което изучава Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като учител по български език и литература в езикова гимназия, била е редактор на списания и художествена литература, изявява се и в сферата на маркетинга и рекламата. В момента се наслаждава на възможността да прави само това, което обича – да изследва и да пише. Живее в София и е майка на две дъщери. Автор е на Фейсбук блога „По дирите на думите“, който търси, открива и събира стари български думи, лични истории и спомени. 

Вдъхновен от романа „Глина“ и блога „По дирите на думите“, наскоро от печат излезе и “Словник”. Той започва с 90 поетични, архаични или рядко срещани български думи, събрани от Виктория Бешлийска, за да продължи с написаното от всеки читател. „След излизането на романа „Глина“ получих множество благодарствени съобщения от читатели с думата спасение, присъстваща в тях. Често се срещаше и още една дума – магия. Дълбоко вярвам именно в тази вездесъща сила на словото: да лекува и преобразува. Създадох този “Словник” като място за споделяне на езика и неговата съзидателна енергия“, разказва авторката.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here