Пианистката Дора Делийска ще е солист в концерт на Плевенската филхармония за 70-годишния юбилей на Пламен Джуров

0
1161
Дора Делийска и Пламен Джуров

Пианистката Дора Делийска ще е солист в концерт на Плевенската филхармония за 70-годишния юбилей на диригента Пламен Джуров. В програмата са включени Концерт за пиано №3 от Бетовен, сюита „Арлезианката“ от Бизе и премиера на „Тост за Плевен“ от Пламен Джуров, който ще дирижира концерта. Концертът е на 5 декември от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“.

Пламен Джуров е композитор, диригент и педагог в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София. Той е роден в Плевен, където завършва Музикалното училище „Панайот Пипков” (дн. Национално училище по изкуствата).Още като студент получава награда от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов” – Провадия, и наградата на Съюза на българските композитори за изпълнение на нова музика (1974 г.). В периода 1976-1982 г. е диригент на Плевенската филхармония.

През 1984 г. специализира в Музикалната академия във Виена при К. Остерайхер. Дирижира български и чужди оркестри, между които филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Скопие и филхармонията на Ленинград (Санкт-Петербург). От 1989 г. преподава в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, а от 1998 г. е професор.

От 1988 г. Джуров работи с камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 300) са поредица първи изпълнения на български и чужди автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър, записани за САЩ, и др. Със „Софийски солисти” има стотици концерти в Европа, Северна Америка и Япония.

Пламен Джуров е автор на Реквием, една симфония, „Елегия”, „Токата” и „Фантазия” за симфоничен оркестър, концерт за саксофон и оркестър, камерни произведения, песни за детски, смесен и еднороден хор, вокална музика и др. Произведенията му са многократно отличавани и се изпълняват с успех в много държави.

През последните години Дора Делийска се утвърждава като клавирен изпълнител, чийто концертни изяви, аудио и видео записи са високо оценени от критиката. Репертоарът й включва творби от Бах до Капустин. Има издадени 10 CD и не спира да търси нови перспективи в клавирното изпълнителско изкуство, впечатлява с нетрадиционните си идеи и проекти.

Дора Делийска е родена в Плевен, където завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в класа на Елеонора Карамишева. Живее във Виена, Австрия, където развива своята професионална кариера след завършването на Академията по музика (Universität für Musik und darstellende Kunst). Концертира като солист в престижните виенски зали „Музикферайн“ и „Концертхаус.“

Има концерти в Азия и Южна Америка, съпътствани с майсторски класове. Работи в сътрудничество с Надя Кръстева, Адриан Ерьод, Хариет Крайг, Йури Ревич и др. Дора Делийска е представител на фирмата за пиана „Бьозендорфер”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here