Пианистката Дора Делийска представя своя нов музикален проект „Метаморфози“ с оркестъра на Пловдивската опера

0
1512
Дора Делийска

Пианистката Дора Делийска представя своя нов музикален проект „Метаморфози“ с оркестъра на Пловдивската опера – на 25 ноември, от 19 часа, в Градския дом на културата „Борис Христов“. Диригент ще е маестро Константин Добройков, а концертмайстор – Виеслав Новак.

Чаровната плевенчанка, която живее във Виена, работи интензивно през последните няколко месеца, за да реализира тази своя идея, която има собствена драматургична концепция. Досега тя е създала множество проекти за соло пиано, като изгражда нова музикална структура чрез деконструиране на вече композирани музикални клавирни цикли (Шопен етюди, Бах прелюдии и фуги, Лигети етюди и т.н.).

„В актуалния ми проект търся по-мащабен звук и образни идеи, затова той е разработен за пиано и оркестър. Вярвам, че тази интензивна музика създава у слушателя силни емоции и чувство за взаимни възприятия. Това е може би най-големият дефицит в нашето общество през последната година и половина – да се чувстваме обединени и че принадлежим заедно“, коментира по повод предстоящата изява Дора Делийска.

И допълва, че има много композитори, които са използвали заглавието „метаморфози“ за своите произведения. В нейния проект тя разглежда тази тема не само като композиционен стил, но и като философска и художествена концепция. „Метаморфозите могат да възникнат като емоция, или да вземат интелектуален обрат. Концепцията се основава на идеята, че изкуството винаги може да се променя, да варира и чрез метаморфозата да се появи нещо ново, без ограничения във времето“, споделя Делийска. 

Програмата се състои от произведения, които са изградени върху тема с вариации. Темата „Dies Irae“ е вътрешната връзка между произведенията. „Тя се среща в две от пиесите за пиано и оркестър – Ф. Лист пише своят „Totentanz“ въз основа на тази тема, а Рахманинов използва същата тема в своята Вариация за Паганини (например във Вариация № 7).

В програмата ще бъде включена и емблематичната творба „Метаморфози“ от Хиндемит. Това е симфонично оркестрово произведение в четири части, базирано на клавирни теми от Карл Мария фон Вебер. Хиндемит композира това произведение през 1944 г. Оригиналната тема е семпла и кратка, която чрез своята метаморфоза е превърната в грандиозно оркестрово произведение“, пояснява изявената пианистка, която очаква и много почитатели от Плевен да посетят концерта й в Пловдив.

През последните години Дора Делийска се утвърждава като клавирен изпълнител, чийто концертни изяви, аудио и видео записи са високо оценени от критиката. Репертоарът й включва творби от Бах до Капустин. Има издадени 10 CD и не спира да търси нови перспективи в клавирното изпълнителско изкуство, впечатлява с нетрадиционните си идеи и проекти.

Дора Делийска е родена в Плевен, където завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в класа на Елеонора Карамишева. Живее във Виена, Австрия, където развива своята професионална кариера след завършването на Академията по музика (Universität für Musik und darstellende Kunst). Концертира като солист в престижните виенски зали „Музикферайн“ и „Концертхаус.“

Има концерти в Азия и Южна Америка, съпътствани с майсторски класове. Работи в сътрудничество с Надя Кръстева, Адриан Ерьод, Хариет Крайг, Йури Ревич и др. Дора Делийска е представител на фирмата за пиана „Бьозендорфер”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here