Пианистката Дора Делийска представя новия си диск “Eтюди и прелюди” с концерт в Плевен

0
802
Етюди и прелюди - Дора Делийска

Пианистката Дора Делийска представя новия си диск “Eтюди и прелюди” (Études & Préludes) с концерт в Плевен. Събитието ще е на 22 май, в изцяло обновената зала “Катя Попова”, от 19 ч. Организатор на проявата е Община Плевен.

В програмата са включени едни от най-виртуозните и обичани произведения в клавирния репертоар – етюдите и прелюдиите на Шопен. Ярък контраст създават композициите на Лигети, които притежават сложен полиритмичен заряд и екстремни технически трудности. Чрез импресионистичните багри на Дебюси и джазовите прелюдии на Капустин програмата е наситена с множество емоции и интелектуални провокации, коментира по повод новия си диск Делийска. 

В разговор с Ирена Гъделева – музикален редактор в БНР, пианистката ще сподели по време на концерта интригуващи факти около създаването и концепцията на диска. Световните критици определят новата творба на плевенчанката ката „сензационно постижение в сферата на клавирното изкуство” и добавят, че “с дълбочината на своята интерпретация и необятна техника Дора Делийска спира дъха на всеки слушател.“ 

Има множество примери за значими клавирни цикли, които се състоят от 24 произведения. Тази ясна структура е използвана от много композитори през различни епохи, а Дора Делийска поставя в тази рамка 12 етюда и 12 прелюдии от Шопен, Дебюси, Лигети и Капустин. Първата част на програмата се състои от дванадесет подбрани етюда, подредени по интервали от секунда до октава, като по този начин се създава музикална линия между произведенията с интензивно емоционално изграждане.

Дванайсетте прелюдии допълват селекцията, като така се образува завършен цикъл от 24 части. С този брой произведения концепцията на “Етюди и прелюди” изгражда структура, която сама по себе си е произведение на изкуството.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here