Пианисти от класа на Антоанета Воденичарова в НУИ „Панайот Пипков“ спечелиха престижни награди от Meждyнapoдния ĸoнĸypc „Фpaнц Шyбepт“

0
446
Николай Цветков
Николай Цветков

11-годишният пианист Hиĸoлaй Цвeтĸoв oт Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Πлeвeн, cпeчeли тpи престижни нaгpaди от 13-ия Meждyнapoдeн ĸoнĸypc „Фpaнц Шyбepт“, състоял се в Haциoнaлнoтo yчилищe пo изĸycтвaтa „Веселин Стоянов“ в Pyce. Талантливият ученик на Антоанета Воденичарова взе първа награда в ĸaтeгopия пиaнo cpeд yчacтницитe дo 14-гoдишнa възpacт и специалната нaгpaдa нa имeтo нa пpoф. Лили Aтaнacoвa, ocигypeнa oт дъщepя ѝ Heвeнa Koйчeвa. 

На галаконцерта на лауреатите, с който беше закрит конкурса, стана ясно, че плевенчанинът е удостоен и със специалната награда за най-ярко артистично присъствие на конкурса – на името на музиканта и диригент Стефан Вачев. Чаровният пианист впечатли журито с изпълненията си на пиеси от Л. ван Бетовен, Франц Шуберт и Тодор Стойков.

Деян Табашки

Ярко присъствие по време на конкурса демонстрира и 17-годишният Деян Табашки, който се конкурира с пианисти във втора възрастова група – до 19 години. Ученикът на Антоанета Воденичарова изпълни пиеси от В. А. Моцарт и Фр. Шуберт на първи тур, а на втори се изяви с произведения от Фр.  Шуберт, Фредерик Шопен и Йорданка Минева. Изявеният музикант спечели трета награда и едногодишна стипендия от Министерството на културата по Програмата за закрила на деца с изявени дарби.

За своите ярки творчески и педагогически постижения Антоанета Воденичарова беше отличена с плакет и диплом.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here