Пътуващият кинофестивал “Филмирай” спира в Плевен с интересни български и чуждестранни филми

0
691
Филмирай

Пътуващият кинофестивал “Филмирай” спира в Плевен с интересни български и чуждестранни филми. Прожекциите ще са от 24 до 27 юли в парка на Регионалния исторически музей, а началният час е 21 ч. Входът е свободен.

В първата вечер зрителите ще могат да видят „Шекспир като улично куче” (България) по сценарий и под режисурата на известния от киното и театъра актьор Валери Йорданов. В главната роля е Захари Бахаров. Лентата разказва историята на едно момче на седемнайсет години, притежаващо два големи таланта – актьорските умения и уличния бокс. Момчето обича да пише, обожава Шекспир и е „безкомпромисният шеф” и „гангстерът“ на своята улица. Пред него се изпречват два тежки въпроса: как и дали ще продължи по правилния път и с кой от „талантите“ си може да спаси живота на най-близкия си човек.

На 25 юли ще бъде представена френската комедия „Лъжецът“. В нея главният герой Жером е компулсивен лъжец. Семейството и приятелите му вече трудно издържат на това и се опитват да го променят, но нищо не помага – Жером затъва все по-дълбоко в мрежата си от най-разнообразни измислици, докато един ден не го застига проклятие свише – всичките му лъжи започват да се сбъдват.

На 26 юли зрителите могат да гледат комедията „Доктор на повикване” (Италия). 65-годишният Пиерфранческо е лекар, който работи нощем и не е особено приятелски настроен към пациентите си. Една нощ преживява инцидент с 30-годишния доставчик Марио. Колелото на Марио е потрошено, а Пиерфранческо е ранен така, че вече не може да шофира. И двамата ще бъдат уволнени, но на лекаря му хрумва спасителна идея – Марио ще помогне с визитациите, а с колата на Пиерфранческо могат да се осъществят доставките.

Кинофестивалът ще завърши на 27 юли с прожекция на „Как се научих да летя” – копродукция на Сърбия, Хърватия, България и Словакия. Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в сериозно събитие за 12-годишната София – тя получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и осъзнава преходността на живота… „Исках да кажа на младите хора да не бързат да пораснат. В един от най-важните моменти в живота, когато сте на 12 или 13, обикновено искате да сте на 15 или 16. Това е глупаво. Опитвам се да кажа на децата да се наслаждават на тези 12 години, защото те са точно толкова феноменални, колкото и 16. Глупаво е да бързаш да пораснеш, защото така ще загубиш това, което се случва в този момент“, споделя режисьорът Радивое Андрич.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here