Първото издание на празника „Кукеров хоровод“ 2024 ще се състои в Плевен

0
355
Кукеров хоровод

Първото издание на празника „Кукеров хоровод“ 2024 ще се състои в Плевен на 17 март. Организатор на инициативата е Община Плевен съвместно със Северняшкия ансамбъл за народни песни танци „Иван Вълев“ – Плевен, Общинския духов оркестър, кукерските групи от село Опанец и първата Кукерска детска група, сформирана в Детска градина „Дружба“ – Плевен.

Обичаят „Кукеров хоровод“ е характерен за района на село Подем в Плевенския край и се е изпълнявал в дните около Сирни заговезни. Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и продължава една седмица, в която се пресъздават различни обреди и обичаи. Със Сирни заговезни са свързани и маскарадните игри, като всяка маскирана дружина има свой определен персонаж, облекло и реквизит. С изгрева на слънцето дружината започва обхождане на всички домове като гони, плаши и разсмива жителите. Чрез символични и обредни магически действия кукерите пожелават здраве на стопанина, плодородие на ниви и добитък, благополучие в домовете.

Началото на „Кукеров хоровод 2024“ с кукерско дефиле, което ще тръгне в 11.00 ч. от ДКТ „Иван Радоев“. Участниците ще преминат по главната пешеходна улица „Васил Левски“ до пл. „Възраждане“ под съпровода на тъпан и гайди. В 11.30 ч. на площад „Възраждане“ всички граждани и танцови школи могат да се включат в хоровода под съпровода на Северняшкия ансамбъл за народни песни танци „Иван Вълев“ и Общинския духов оркестър, а кукерските групи ще се надиграват. Желаещите ще имат възможност да поискат и да дадат прошка.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here