Първият Международен фолклорен фестивал в Палма де Майорка събра стотици танцьори от 11 държави

0
1499
Международен фолклорен фестивал в Палма де Майорка

Първият Международен фолклорен фестивал в Палма де Майорка събра стотици танцьори от 11 държави от 3 до 7 октомври 2019 г. Организатор на културното събитие е Джейлян Демирев, който е ръководител на Фолклорен клуб „Северняците“ (Плевен), представил страната ни в Испания.

Гостите и местните жители на слънчевия испански град Палма имаха удоволствието да се насладят на красотата на фолклора и на Аржентина, Боливия, Китай, Чили, Колумбия, Куба, Еквадор, Русия, Уругвай и Испания.

„От 2017 г съм хореограф на българския фолклорен състав „БалканФолк – Майорка“, в град Палма, Испания. След няколко мои посещения там реших да направим Международен фолклорен фестивал и с тяхното съдействие организирахме събитието, поканихме участниците. Имахме съдействие и от местната Община, а сцената беше до красивата катедрала в центъра на града“, разказа за „Духът на Плевен“ Демирев.

Фестивалът няма конкурсен характер, защото участващите състави не са на професионално ниво. Освен това не е добре отделните държави да се съпоставят, смята организаторът – всеки фолклор е различен и е много трудно да се каже, че някой е най-добър. Целта на Фестивала е да се създават контакти между участниците, да се обменя фолклор, а точно така падат границите между народите, убеден е той. „България беше представена само от „Северняците“ – първия ден изиграхме 8 хора, за да се акцентира върху българското. Втория ден реших да представим две хора, но нашите хора в публиката, българите, искаха още и още и ние се отзовахме“, разказва Демирев.

Всяка година България ще бъде представена във Фестивала от един състав. „Догодина смятам да организирам Международни фолклорни фестивали и в Катерини Паралия и Лептокария, Гърция, и в Кушадасъ и в Измир, Турция. Фестивалите ще са последователни, в началото на септември. Преди това, юни месец, ще организирам фестивал в Измир, Турция. В Плевен ще продължа да правя фестивала „Любимото ми хорце“ през юни месец“, информира още Демирев.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here