Първият „Дориан артфест“ в Плевен – експлозия от талант, младост, радост и вдъхновение

0
659
Дориан артфест

Първият „Дориан артфест“ се случи в Плевен миналата седмица и се превърна в експлозия от талант, младост, радост и вдъхновение. Автори от страната увлякоха в потока на творчеството си многобройни граждани на различни възрасти, посетили Градската градина специално заради събитието, или оказали се там случайно.

Разговорите за изкуство, музиката и експериментите с четки, бои, спрейове, мозаечни тесери и други материали създадоха прекрасна атмосфера в зеленото открито пространство на града. Своя талант споделиха младите, но вече доказани артисти Весела Петрова – мозайка; Велина Сталева – мозайка; Веселин Симеонов – живопис; Нора Стилянова – пейпър арт, живопис; Вълчо Вълчев – живопис; Димитър Механджийски – Stern  – стрийт арт, живопис; и Ганчо Ганчев – Гана – стрийт арт, живопис.

Желаещите да се докоснат до магията на сътворяването имаха възможност да се включат в създаването на някои от работите. Особено атрактивни за посетителите се оказаха двата графита, създадени на платна с размери 2 на 4 метра от Димитър Механджийски – Stern и Ганчо Ганчев – Гана. Част от 6-те живописни платна, нарисувани по време на събитието, вече са дарени на неправителствени организации с благотворителна цел. Специалното мозаечно пано „Хитър Петър“, което е интерпретация по карикатура на Илия Бешков на чаровните авторки Весела Петрова и Велина Сталева, ще бъде дарено на Община Плевен тази седмица. Неговото създаване е в чест на 120 години от рождението на големия български творец от Плевенския край Илия Бешков.

„Дориан артфест“ се провежда по инициатива на Ивайло Станев, собственик на галерията за съвременно изкуство „Дориан“, и се организира със съдействието на Община Плевен и спомоществователи. Намерението на организаторите е събитието да стане ежегодно.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here