Първа самостоятелна изложба живопис открива Теодора Георгиева от НУИ “Панайот Пипков”

0
840
Теодора Георгиева

Първата си самостоятелна изложба живопис ще открие дванадесетокласничката Теодора Георгиева от НУИ “Панайот Пипков” – Плевен. Тя кани публиката да се наслади на нейното изкуство на 18 април 2022 г., в ХГ „Илия Бешков“, от 17,30 часа. Талантливата млада авторка е подбрала около 30 маслени платна, сред които има портрети, фигурални композиции и натюрморти.

Теодора Георгиева е родена на 16 януари 2003 година в град Плевен. Изучава живопис в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен – в класа на известния със значимото си творчество художник Валентин Асенов – Хъкъла. Тя е носител на трета награда за живопис от Националния младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн 2020 г., който се организира от Министерството на културата. Част от богатата й колекция с отличия е и Специална награда от Националния конкурс „Водата – извор на живот“ 2020.

Миналата 2021 г. Теодора Георгиева заедно с Ева Маринова и Станислава Парашкевова – също от класа на Хъкъла в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, се представи в общата им изложба, наречена „Първо впечатление“.  

Изявената авторка участва редовно в представителни изложби на училището и в национални конкурси. Смята да продължи образованието си с живопис в Националната художествена академия в София. В света на изобразителното изкуство е привлечена от импресионизма и кубизма. Възхищава се на френските импресионисти Алфред Сисле, Едгар Дега, Пиер – Огюст Реноар, Клод Моне, Пол Сезан, които смята за гениални.

Много важен за израстването й като творец е нейният преподавател Валентин Асенов – Хъкъла, чиято подкрепа чувства винаги. “Всички негови уроци са ми ценни. Научил ме е на всичко, което мога, и продължава да ми дава нови и нови знания, за което винаги ще съм му благодарна. Той работи със сърце и душа, което дава своето отражение върху учениците му. Гледайки неговите успехи и творчество, е невъзможно да не се мотивирам”, споделя Теодора Георгиева.

Убедена е, че всеки човек трябва да живее и да се реализира там, където е роден, за да допринася за страната и си. “Така победите му ще са много по-сладки. Жалко е да сме зад граница и да оплакваме положението, в което е България. То зависи изцяло от нас и ще бъде такова, каквото сами го направим. Именно заради това България има нужда от децата си. От младите, можещи хора, готови да правят чудеса!”, категорична е младата и талантлива художничка.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here