Паметникът на свободата в Плевен ще грейне в пълния си блясък след основно почистване

0
916
Паметник на свободата

Първото по рода си основно почистване на Паметника на свободата в Градската градина в Плевен започна тази седмица, дейностите ще продължат няколко дни. Процесът по възстановяване на повърхностния слой на мрамора се извършва от реставратора Вътко Христов. Цялостното състояние на паметника е добро, но замърсявания от органичен произход (плесени, лишеи, бактерии, гъбички, растения и др.) са се наслагвали по облицовката и върху структурата са се образували тъмни петна, обясни Христов.

Паметникът се почиства със специални разтворители на водна основа с различно pH, целящи неутрализирането на минералните соли по повърхността. Ще бъде извършена и хидрофобизация, която ще предотвратява деструктивните процеси по целостта на паметника, причинени от киселинни дъждове и неблагоприятни атмосферни условия. Използва се щадящ природата метод за удължаване живота на културната забележителност.

Женската фигура върху Паметника на свободата е изработена в Одеса през 1879 година от близки на загиналите при Втория щурм за овладяването на Плевен в Плевенската епопея.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here