Паметна плоча на големия български стоматолог д-р Маргарит Маргаритов беше открита в родния му Плевен

0
325
Д-р Маргарит Маргаритов - паметна плоча

Паметна плоча на българския стоматолог д-р Маргарит Маргаритов беше открита днес в Плевен. Инициативата е на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, подкрепена от Общинския съвет – Плевен, и Община Плевен.

Д-р Маргарит Маргаритов е роден и израснал в Плевен. Завършва Факултета по стоматология на Истанбулския университет. Полага приравнителен изпит пред Висшия медицински съвет в София и получава правото да практикува в България. През учебната 1941/1942 г. специализира в Медицинския университет на Мюнхенския университет, специалност „Челюстно-лицева хирургия“. За да може да се издържа, започва работа в зъболекарска практика в Мюнхен. Там защитава научна работа на тема „Профилактика и терапевтична стойност на средството за устна хигиена Лакалут“ и получава докторска степен. Патентова пастата „Лакалут“ в Германия, но според законодателството на страната срокът на патента е 18 години. Загубва го поради невъзможността да го продължи по-късно в България.

В края на 1943 г. д-р Маргаритов се завръща и работи в България. След доноси от колеги е изпратен в лагера „Куциян” за няколко месеца. Автор е на монографии, научни статии, доклади и едни от най-добрите учебници в своята област. Умира на 26 декември 1978 г. в София.

Паметният знак откриха проф. Христо Кисов – едно от най-известните имена в областта на протетичната стоматология, и д-р Поля Петева, председател на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз. На церемонията пред сградата на Стоматологичната клиника присъстваха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, заместник-кметът на Община Плевен Милен Яков, стоматолози, представители на здравни институции.

Информация: Общински съвет – Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here