Отличиха поета Кънчо Великов за принос в развитието на българската литература

0
715
Кънчо Великов

Новата стихосбирка „Благодаря, живот“ на Кънчо Великов беше представена вчера в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ в Плевен. Събитието се превърна в повод той да бъде награден за цялостното си творчество и принос в развитието на българската литература с грамота на името на поета Никола Ракитин. Отичието му е присъдено от Управителния съвет на Международно творческо сдружение „Сцена на духовността“, което беше организатор на литературната среща заедно с читалище „Пробуда“ 1990“ – Плевен.

В приятна атмосфера, с музиката на Цветелин Андреев и Росица Жишева, прозвучаха стихове на автора. Книгата, изградена от 4 сонетни венеца, представи поетесата и зам.- председател на Сдружението Валентина Атанасова, а биографични данни за автора и няколко стиха бяха прочетени от Даниела Заркова от читалище „Пробуда“ 1990“.  

Почитатели на поета и творци го поздравиха за новата му книга и получената награда.

Биография на Кънчо Великов

Кънчо Великов е роден на 12.10.1942 г. в село Караисен, Великотърновско. Работи в машиностроенето, но стихове пише от ранните си ученически години. Негови творби са излъчвани по БНТ и БНР, участват в литературни сборници и в повече от 20 антологии на българската поезия. Публикувал е поезия, есеистика и публицистика в централния литературен печат. Автор е на много поетични книги, между които „Битие” (1991), „Спасение” (1993), „Равновесие” (2000), „Преди съня” (2002), „Виното на залеза” (2005), „Росата на съня” (2007), „Благослов” (2007), „Седмият сезон” (2012), „И тече река…” (2013), „Дъждовен рефрен” (2014), “Отражения” (2015).  

Негови творби са преведени на сръбски, английски и португалски. Редактор е на множество книги, а от 1995 г. до 2000 г. е председател на Литературната група „Цанко Церковски” към читалище „Братство” в град Павликени, където води литературни представяния на известни български творци. Награждаван е в национални конкурси за поезия. Член на е СБП. Живее и работи в гр. Павликени.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here