Откриха самостоятелна изложба на плевенския художник Пламен Пенов в Южна Франция

0
904

Самостоятелна изложба с творби на известния плевенски график Пламен Пенов (1958 – 2023 г.) беше открита в културното пространство „Ателие за изкуство“ в град Сен Викторе, Южна Франция. Събитието е в рамките на „Месеца на българската култура“, организиран от плевенчанката Красимира Ангелова от Културната асоциация “Прованс”. 

Артсъбитието се реализира в партньорство с цигуларката Венцислава Шойкова – потомствен музикант, дъщеря на Божко Шойков – дългогодишен директор на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, на което той отдава много енергия. Благодарение на усилията му през 60-те години е построена концертната зала на училището – днес тя носи неговото име.

Датата за експозицията в „Ателие за изкуство“ е резервирана през октомври 2023 г. Изложбата представя произведения, поверени от Пламен Пенов на Венцислава Шойкова, която живее в Кан. Тя многократно представя графиките му във френските градове Кан, Валорис, Валбон, Мужан и Ница. Европейскота къща Maison de l’Europe 06, която плевенчанката Шойкова ръководи от 2010 г., развива активна дейност за разпространение на европейската култура и реализирането на новаторски творчески проекти между България и Франция.

Пламен Пенов се среща за пръв път с френската публика през 1992 г. в LEspace d’Acteur в Париж, а през 2008 г. участва в съвместна изложба по покана на Красимир Ангелова в Южна Франция, поясни тя за „Духът на Плевен“. Неговото творчество пътува и вдъхновява публиката във Финландия, Полша, Щвейцария, Норвегия, Италия, Русия, Испания, Германия, Швеция, Куба, Словакия, Южна Африка, Кувейт, Япония и Америка.

При откриването на настоящата експозиция представител на доказания атор и преподавател в НУИ “П. Пипков” – Плевен, Пламен Пенов, който ни напусна внезапно миналата година, беше неговата дъщеря Пламена Пенова – тя също върви по пътя на изкуството, но музикалното. Графиките на твореца предизвикаха огромен интерес у взискателната френска публика. Специални гости на събитието бяха Дени Дансет – бивш почетен консул на България в Марсилия, който представи страната ни на френската публика, и представители на кметството в Сен Викторе.

Изложбата може да бъде посетена до 21 юни.

Венцислава Шойкова (вляво) и Красимира Ангелова
Красимира Ангелова

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here