Осмият Международен фестивал на китарата „Плевен“ 2022 обещава красиви музикални преживявания на открито и в зала

0
442
Квинтет
Квинтет „Сезони“: плевенчанка Маргарита Калчева - контрабас, Евдокия Бобоцова и Пламен Маслев - мандолина, Росен Балкански и неговият ученик Пламен Джуров - китара.

Осмият Международен фестивал на китарата „Плевен“ 2022 ще се състои от 1 до 5 юли 2022 г. Плевен. Той е с по-наситена и разнолика програма, с познати вече любимци и нови имена на класическата и електрическата китара.

Концертната част от програмата e с две локации и e отворена за всички. Събитието е част от Културния календар на Община Плевен – раздел „Културни събития с национално и международно значение“.

На голяма открита сцена в парка на Регионалния исторически музей, в три поредни вечери от 1 до 3 юли, ще радват зрителите колоритната фламенко фюжън група DEL PADRE, доказани инструменталисти от новата българска генерация, групата STUDIO 84 Project, която прави музика с послания, майсторът на еклектичния стил в музиката Илин Папазян – NINIO.

Прекрасното зелено пространство на РИМ – Плевен е вдъхновило организаторите да направят тези вечери истински семейни преживявания с детски сцени, отворени ателиета за артистично оживление и креативност, водени от гост артист-изпълнители и най-добрите ученици на плевенските китарни педагози.

Събитието допълва с нови световни имена своя афиш от концерти на класическа китара, които ще се състоят в зала „Божко Шойков“ на НУИ „П. Пипков“. Големият акцент тази година е Горан Кривокапич от Черна гора – един от водещите китаристи и камерни музиканти на новата международна сцена. В Плевен идва и италианецът Нино Д’Амико, който има много успешна кариера в Европа и е носител на много отличия от престижни конкурси.

Концертът на победителите от предишни издания на Международния конкурс, който е част от Фестивала, ще представи Антоан Гереро, Франция и гордостта на плевенската китарна школа – Биляна Лазарова и Кристияна Стоянова. Ценителите с нетърпение очакват и Вечерта на камерната музика, когато ще се насладят на изкуството на мандолинния квинтет „Сезони“. В него участват блестящата плевенчанка Маргарита Калчева –  контрабас, Евдокия Бобоцова и Пламен Маслев – мандолина, както и майсторът на класическата китара, композитор и преподавател Росен Балкански и неговият ученик Пламен Джуров. 

Любимците от трио “Ралченица”Петър Ралчев – акордеон, Атанас Уркузунов – китара и Мие Огура – флейта, ще представят новия си репертоар.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here