Органов концерт със старинна музика и класическо пеене организира Католическата църква в Плевен по повод Рождество Богородично

0
825
Янко Маринов

Органов концерт със старинна музика и класическо пеене организира Католическата църква „Дева Мария от Фатима“ в Плевен по повод големия християнски празник Рождество Богородично – 8 септември. Музикалното събитие ще е на открито – пред храма, със свободен вход. Началният час е 19.

Ще участват Янко Маринов – пиано, дигитален орган, Анастасия Алтухова – сопран (Украйна) и Анна Янкова – мецосопран. В програмата са включени творби от Антонио Вивалди, Йохан С. Бах, Йозеф Хайдн, Дмитрий Бортнянски, Ференц Лист, Джузепе Верди.

Анастасия Алтухова е родена на 18.10.1996 година в Украйна, град Запорожие. Започва да пее още на 5-годишна възраст. По време на обучението си в начално музикално училище участва в различни академични и естрадни певчески ансамбли. През 2012 г. е приета в катедра Теория на музиката в ЗМУ “П. Майборода“, където завършва средното си образование през 2016 г.

През същата година е приета в Одеската национална музикална академия “А.В. Нежданова“ в катедра музикознание в класа на доц. Юлия Грибиненко. От 2018-а продължава обучението си в НМА “Проф. П. Владигеров“ в класа на проф. Мила Дюлгерова и ас. Нона Кръстникова и понастоящем е втори курс.

Работи като преподавател по солфеж в начално музикално училище (2015 – 2018 г.), като певица и актриса в “Нов театър” в родния си град (2012 – 2018) и като артист-хорист в Старозагорската опера (2018). Играла е главни роли в студентски оперни спектакли в ЗМУ “П. Майборода“ – ролята на Марженка в операта “Продадена невеста” от Б. Сметана (2014), Кармен в едноименната опера на Ж. Бизе (2015). Играе и Графинята в студентска постановка на операта “Сватбата на Фигаро“ от В. А. Моцарт в НМА “Проф. П. Владигеров“.

 Тя е носителка на първа награда в номинация “Млади музиколози“ (2012) и трета – в номинация “Класическо пеене“ (2016) в международния конкурс-фестивал “Акорди Хортици“. Печели трета награда в Първи всеукраински теоретичен конкурс “Т. Кравцов” (2016). През 2020 г. завършва факултет „Музикознание“ в Националната музикална академия в гр. Одеса, Украйна.

Анна Янкова е родена на 03.10.1999 г. Започва да свири на пиано на 3 годишна възраст и го изучава в НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, до седми клас при Светлана Косева, Дарина Кантарджиева и Стела Ослекова. В осми клас е приета в класа по оперно пеене на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, където завършва средното си образование през 2018 г.

През същата година бива приета в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Свилен Райчев и ас. Габриела Георгиева и понастоящем е във втори курс. Пяла е като солистка на Симфоничния оркестър при НУМТИ „Добрин Петков” Пловдив през 2015 г. и 2017 г. с диригент доц. д-р Пламен Първанов, на Студентския камерен оркестър при АМТИИ – Пловдив с диригент доц. Кирил Чапликов през 2015 г., на Вокален ансамбъл „Le Belle” през 2017 г. с диригент Николета Енева и на Пловдивска филхармония през 2018 г. под палката на Диан Чобанов.

Носителка е на награда за изпълнение на българска песен от първото издание на Фестивала на славянската вокална музика през 2016 г. и на награда за изпълнение на произведение от славянски композитор на руски език във второто издание на фестивала през 2017 г. Получава трета награда от Първия академичен песенен конкурс (2019 г.) при НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 2020 г. играе главна роля в постановките на „Макс и Мориц“ в Старозагорска опера.

Янко Маринов често е наричан универсален талант. Той е вдъхновен концертиращ органист, чембалист, пианист, певец и задълбочен музикален изследовател. Роден в Бургас през 1975 година, той завършва с отличие музикалното училище в родния си град в класа по пиано на Ваня Попова, а след това и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класовете по пиано на Стела Димитрова и Маргарита Кръстева и орган при проф. Нева Кръстева.

Като пианист е носител на отличия от конкурсите „Светослав Обретенов“ и „Димитър Ненов“, а като органист участва в майсторски класове в рамките на Първия международен органов фестивал в Атина през 1997. Между 1997 и 2005 година с кратки прекъсвания е редовен, активен участник в майсторския клас на Жан Гийю, а през 2002 участва и в концертните събития на ежегодната Хенделова академия в Карлсруе.

От 2004 година до днес Янко Маринов е органист на Софийската католическа катедрала „Свети Йосиф“. Като музикален изследовател е носител на Хердерова стипендия за 1999 – 2000 година, а интересите му са насочени към музикалната медиевистика и изучаването на различните старинни нотации. През 2014 е отличен в категорията „Активна музикална дейност” от предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР в класацията „Музикант на годината“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here